”Sfârșitul TVPiS”. Guvernul Tusk schimbă conducerea televiziunii publice, acuzată că era ”cu arme și bagaje” în tabăra Duda-Kaczynski

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele Poloniei Andrzej Duda, alături de militari a forţelor terestre poloneze.
Preşedintele Poloniei Andrzej Duda, alături de militari a forţelor terestre poloneze.

Curățenie la televiziunea publică din Polonia. Conducerea televiziunii publice, radioului și agenției de știri din Polonia PAP a fost înlocuită.

Pe lângă schimbarea conducerii, un canal public de știri, despre care criticii au spus că a fost politizat în timpul guvernului anterior, a trebuit să înceteze difuzarea, a informat Reuters.

Criticii spun că mass-media de stat, în special postul de știri de 24 de ore TVP Info, a devenit un instrument de propagandă în cei opt ani de guvernare a Legii și Justiției (PiS).

Într-adevăr, cel puțin în ultima perioadă, am putut constata o explozie a articolelor denigratoare la adresa fostei opoziții, acuzată de tot soiul de fapte, de la corupție, până la atitudine pro-rusă. 

Miercuri, semnalul și site-ul TVP Info au dispărut, iar acesta a fost înlocuit cu primul program al televiziunii publice. Același lucru s-a întâmplat cu site-ul său.

Coaliția premierului Donald Tusk a promis că va introduce schimbări, cu o abordare mai echilibrată.

„Sfârșitul TVPiS. TVP Info a fost închis”, a anunțat Platforma Civică – cel mai mare partid din noul guvern – pe platforma de socializare X.

Marți, noul parlament polonez a adoptat o rezoluție prin care cere „tuturor organelor de stat să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituțională în ceea ce privește accesul cetățenilor la informații de încredere și funcționarea mass-media publică”.

 

Poliția a înconjurat clădirea TVP

 

La cererea „administratorului clădirii”, poliția a îngrădit clădirea Televiziunii Poloneze cu bandă. Nu mai este permis accesul pentru a nu escalada situația tensionată.

Polițiștii sunt prezenți în două locații ale televiziunii.

Purtătorul de cuvânt al Poliției din Varșovia, Sylwester Marczak: ”Am avut deja mai multe intervenții raportate încă de noaptea târziu”. Marczak a explicat că rolul principal al ofițerilor este de a calma atmosfera și situațiile tensionate. – În primul rând, vrem să fie lumea în siguranță – a subliniat el, citat de Wprost.

 

Oamenii PiS protestează

 

Șeful Consiliului pentru Media Electronică a spus că legea a fost încălcată de ture. „Oprirea semnalului de televiziune și a site-ului TVP Info este un act de nelegiuire și ne amintește de cele mai grele vremuri de război”, a adăugat Maciej Swirski, numit în Consiliu la recomandarea PiS.

Reprezentantul PiS și fost adjunct al ministrului justiției, Marcin Romanowski, a declarat că a depus un raport la parchet din cauza suspiciunii că ministrul culturii și asociații săi ar fi comis o infracțiune.

Miercuri seara, naționaliștii polonezi au ocupat sediul televiziunii publice locale în semn de protest față de reforma anunțată.

„Nu există democrație fără pluralism mediatic sau fără mass-media puternică anti-guvernamentală, iar în Polonia este mass-media publică”, a spus liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski. El s-a alăturat protestului alături de fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki și a pozat împreună cu angajații, s-a relatat pe rețelele de socializare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel