Serviciul israelian de informaţii Shin Bet a dejucat o tentativă a Iranului de a-l spiona pe ministrul apărării Benny Gantz

S.I. Catalin |
Data publicării:

Israelul a pus joi sub acuzare un membru al personalului de întreţinere al locuinţei ministrului apărării Benny Gantz pentru spionaj, după ce acesta s-a oferit să-l spioneze pe oficialul guvernamental în beneficiul unei ''entităţi afiliate Iranului'', principalul duşman al ţării, relatează Reuters şi AFP.

Serviciile israelian de informaţii Shin Bet au anunţat că suspectul a corespondat cu o persoană neprecizată pe social media, furnizându-i fotografii făcute în casa ministrului drept dovadă că are acces şi oferindu-se să instaleze malware pe computerul lui Gantz.

AFP relatează că numele suspectului este Omri Goren Gorochovsky şi că este în vârstă de 37 de ani.

Tensiunile sunt mari între Iran şi Israel din cauza programului nuclear al Teheranului şi a ceea ce oficialii israelieni descriu drept sprijin pentru duşmanii Israelului în regiune.

Shin Bet susţine că suspectul, care s-a ocupat de curăţenie şi alte sarcini de întreţinere în reşedinţa lui Gantz, a fost pus sub acuzare de un tribunal din Lod, un oraş în apropiere de Tel Aviv. Acesta a fost arestat după o investigaţie care a avut loc mai devreme în cursul lunii. Nu este clar dacă el a pledat vinovat sau nevinovat la acuzaţiile care i se aduc.

Potrivit actului de acuzare depus la tribunalul din Lod, acesta s-ar fi folosit de un nume fals şi ar fi contactat hackerii din grupul Black Shadow prin intermediul mesageriei Telegram în jurul datei de 31 octombrie pentru a le propune obţinerea contra cost de informaţii de la reşedinţa lui Benny Gantz, relatează AFP, citat de Agerpres/

Mai precis, bărbatul, arestat pe 4 noiembrie, ar fi propus "introducerea unui virus informatic", printr-un stick USB, în computerul ministrului în schimbul unei "sume de bani", subliniază actul de acuzare.

Grupul de hackeri Black Shadow a devenit de notorietate între 31 octombrie şi 2 noiembrie după ce a sustras, iar apoi a difuzat, datele unui site israelian de dating al LGBTQ în cadrul unui atac cibernetic.

Biroul avocatului public, care a desemnat un apărător pentru suspect, a afirmat că acesta a acţionat din cauza unei "constrângeri financiare" şi că nu avea nicio intenţie să provoace daune securităţii naţionale.

Gal Wolf, avocatul care îl reprezintă, a spus la postul public de radio Kan că bărbatul a încercat să obţină bani fără a fi de fapt capabil de acţiuni de spionaj. "O persoană se poate lăuda că poate livra bunurile, dar declaraţia Shin Bet nu rezistă testului realităţii", a spus el.

În anunţul său, Shin Bet a precizat că deşi suspectul reprezintă un potenţial pericol pentru securitatea naţională, el "nu a avut acces la material clasificat şi în consecinţă nimic nu a ajuns de la el la elementele cu care a luat contact". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel