Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un agent al serviciilor secrete ruse care era poreclit "maestrul"

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Direcţia de Contraspionaj din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în timpul unei operațiuni speciale, a reținut un consilier al primarului din oraşul Ochakov, regiunea Nikolaev, care încerca să-l recruteze pe acesta la îndemnul serviciilor ruse de informaţii.

 

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ,,în urma unei operațiuni speciale de amploare desfăşurate în Ochakov a fost reținut un agent al Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU), care strângea informații pentru capturarea orașului ucrainean."

Potrivit SBU, bărbatul în cauză este fostul comandant al Centrului 73 al Forțelor Speciale Navale, Eduard Șevcenko. Acesta a primit de-a lungul anilor mai multe distincţii, printre care şi Ordinului "Pentru Curaj" (gradele I, II și III).

Potrivit anchetatorilor, bărbatul în vârstă de 55 de ani, care a deținut funcția de consilier al primarului din Ochakov, a acceptat de bunăvoie să coopereze cu serviciile de securitate rusești.

Sub pseudonimul "maestrul", fostul comandant al unuia dintre unităţile pentru operațiuni speciale ale Forţelor Armate Ucrainene primea permanent misiuni de la serviciile secrete rusești.

În ianuarie 2023, suspectul a primit sarcina de a-l recruta pe primarul orașului Ochakov și de a se asigura de loialitatea și sprijinul acestuia pentru acțiunile rusești, până la "predarea orașului", inclusiv.

Prima etapă a planului urma să fie o conversație de recrutare mediată de suspect prin intermediul unui apel telefonic. Consilierul urma să îl pregătească pe primarul orașului pentru aceasta.

La sfârșitul lunii ianuarie, suspectul l-a informat pe primarul orașului că reprezentanții ruși intenționau să vorbească cu el. În aceeași zi, Eduard Șevcenko a discutat cu un alt agent rus pe Telegram despre demersurile privind recrutarea primarului din Ochakov.

La rândul său, primarul din Ochakov a raportat către SBU despre acțiunile ilegale ale consilierului sau. SBU l-a reținut pe consilier, iar o anchetă este în curs de desfășurare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel