Serviciul de informatii al armatei ruse, responsabil de piratarea e-mailurilor echipei lui Emmanuel Macron

S.I. Catalin |
Data publicării:

Hackeri având legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) au fost implicaţi în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidenţialelor din Franţa din 2017, afirmă sâmbătă cotidianul Le Monde, potrivit France Presse.

Le Monde scrie că două unităţi înalt specializate cu legături cu GRU 'au luat succesiv la ţintă conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai viitorului preşedinte' francez.

Publicaţia îşi sprijină afirmaţiile pe munca a doi cercetători specializaţi ai Google, precum şi pe o anchetă a companiei FireEye, specializată în identificarea celor mai sofisticaţi hackeri, mai ales din aparatul de stat al Rusiei.

Dezvăluirile intervin cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru un summit privind conflictul din Ucraina. Potrivit Le Monde, un prim grup de hackeri, cu numele de cod APT28, a început în martie 2017 o operaţiune de 'phishing', constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate.

O lună mai târziu, o altă entitate - Sandworm, potrivit cercetătorilor de la Google - a preluat ştafeta cu acelaşi mod de operare. Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului secund al alegerilor, mii de documente din campania lui Macron au început să fie difuzate pe internet.

Candidatul centrist, ales pe 7 mai 207 în detrimentul rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, a denunţat atunci o 'operaţiune de destabilizare' vizând 'să semene îndoiala şi dezinformarea'.

În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron, potrivit Agerpres.

Dar, potrivit Le Monde, nici această informaţie nu fusese confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi în altele.

GRU este suspectat de numeroase ingerinţe electorale, mai ales în SUA, unde este acuzat că s-a aflat la originea piratării computerelor Partidului Democrat, preludiul scandalului implicării ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel