Serviciul Danez de Informații al Apărării: Rusia se teme de un atac militar din partea SUA în zona Arcticii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică

Rivalitatea geopolitică dintre SUA, China și Rusia determină creșterea tensiunii în regiunea arctică, afirmă un raport publicat vineri, 29 noiembrie, de Serviciul Danez de Informații al Apărării (Forsvarets Efterretningstjeneste, DDIS). Documentul conține o analiză referitoare la principalele amenințări de securitate la nivel internațional, pentru 2019.

Potrivit departamentului de informații al regatului Danemarcei, Rusia consideră coasta arctică cel mai vulnerabil flanc pentru un atac surprinzător, dar precis din partea SUA, folosind rachete de croazieră. Moscova consideră că este, în special, o amenințare pentru „capacitățile sale nucleare strategice", deoarece majoritatea măsurilor potențiale de răspuns ale Rusiei sunt legate de capacitatea submarinelor Flotei de Nord din Peninsula Kola, notează raportul, citat de Uawire.org.

Agenția de informații daneză consideră că Moscova a acordat o atenție specială echipării bazei sale arctice Trefoil din Nagurskoye de pe insula Alexandru, o insulă care face parte din arhipelagul Franz Josef. Baza face parte din infrastructura militară a Flotei de Nord din Arctica. În luna octombrie, serviciul de presă al Flotei de Nord a Rusiei a precizat că infrastructura complexului, care se întinde pe o suprafaţă de peste 14.000 m2, era realizată în proporţie de 97%.

„Cel mai probabil baza va deveni operațională în 2020", consideră serviciul de informații danez. Aparent, instalația va fi „cea mai nordică bază militară din lume" și o fortăreaţă importanţă pentru Forțelor Aeriene ruse din regiune, precizează documentul.

Raportul afirmă, de asemenea, că prioritatea Danemarcei este de a sprijini cooperarea internațională în zona arctică, precum și rezolvarea, prin purtarea de negocieri, a eventualelor dispute care putea apărea regiune. Acest obiectiv a devenit mai dificil de realizat prin prisma rivalității geopolitice crescânde între Rusia și SUA.

În iunie, Departamentul Apărării al SUA a publicat varianta actualizată a Strategiei Arctice din anul 2016 a Statelor Unite (Arctic Strategy). În începutul lunii mai, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unei sesiunii ministeriale a Consiliului Arctic, desfăşurată în oraşul finlandez Rovaniemi, că: ,,Suntem îngrijorați de pretenţiile Rusiei față de apele internaţionale de pe traseul Caii Maritime a Nordului, inclusiv de noile planuri privind conectarea cu Drumul de Mătase al Chinei".

Pompeo a declarat că „pe Calea Maritimă de Nord, Moscova pretinde ilegal ca alte țări să solicite permisiunea de a trece, obligând navele străine să ceară asistenta căpităniilor ruse sub amenințarea folosirii forței militare și scufundarea navelor care nu se conformează acestei cereri".

„Aceste acțiuni provocatoare fac parte din modelul comportamentului agresiv al Rusiei în Arctica", a subliniat Pompeo la acea vreme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel