Serviciile secrete din Serbia vor fi conduse de Alexander Vulin, un important vector pro-rus

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Foto: Ministerul Apărării din Serbia

Pe 1 decembrie, Serbia l-a numit șef al serviciilor de informații pe Alexander Vulin, o cunoscută personalitate pro-rusă, apropiată președintelui Alexander Vucic, după cum a informat televiziunea sârbă de stat.

Vulin, în vârstă de 50 de ani, fost ministru al Apărării și Internelor, este cunoscut pentru declarațiile sale naționaliste care au cauzat adesea probleme diplomatice cu țările vecine Serbiei.

Acesta este, de asemenea, unul dintre puținii oficiali care au vizitat Moscova după începutul războiului din Ucraina. În august, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și l-a asigurat că Belgradul nu va impune sancțiuni Rusiei. Înainte de călătoria sa la Moscova, el a declarat că Serbia "nu va face parte din isteria antirusească".

Înainte de vizita sa la Moscova, Vulin a declarat că Serbia "nu va face parte din isteria anti-rusă".

Vulin, care îl sprijină pe deplin pe președintele Aleksandar Vucic, a susținut ideea creării unei "lumi sârbe" menite să reunească sârbii care trăiesc în diferite țări. Criticii acestei idei susțin că este similară cu ideea "lumii ruse" prezentată de Moscova.

Serbia, nominalizată să adere la Uniunea Europeană din 2012, are relații strânse cu Moscova în principal pentru că se bazează în totalitate pe aceasta pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaze naturale și pentru că poate conta pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în problema Kosovo, fostă provincie a cărei independență declarată în 2008 nu a fost recunoscută de Serbia.

Serbia, ţară candidată la UE din 2012, întreţine relaţii strânse cu Moscova, de care depinde aproape în totalitate pentru aprovizionarea cu gaz.

În plus, Belgradul poate conta pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce priveşte Kosovo, o fostă provincie a cărei independenţă nu a fost recunoscută de Serbia în 2008.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel