Serbia mai face un pas către Rafale. Avioanele franceze ar putea fi înarmate cu rachete produse de MBDA

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Dassault Aviation
Sursă foto: Dassault Aviation

Ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, a vizitat, miercuri, Centrul de Dezvoltare a Aviaţiei Dassault de lângă Paris, pe fondul planurilor ţării sale de a cumpăra până la 12 avioane de luptă Rafale.

Ministerul sârb al Apărării a anunțat că a purtat discuții cu directorul general al Dassault, Eric Trappier, și a primit o prezentare despre gama de produse, inclusiv aeronava de luptă multirol Rafale.

Serbia, care este un aliat al Rusiei, urmărește să achiziționeze armament atât din țările occidentale, cât și din China. Recent a cumpărat rachete chinezești de apărare antiaeriană, iar anterior a cumpărat drone de atac din China.

Forțele Aeriene Sârbe sunt interesate de aeronavele de luptă din Europa de Vest pentru a înlocui o flotă de 13 avioane MiG-29 Fulcrum din era sovietică, și dorește, de asemenea, să înlocuiască flota veche de aproximativ 15 avioane de atac la sol J22 Orao construite de Soko, un producător de avioane aparţinând fostei Iugoslavii.

Forțele Aeriene sârbe au recomandat conducerii țării să cumpere avioane de luptă franceze Rafale, însă guvernul de la Belgrad nu a luat încă o decizie între acestea și Su-30 rusești.

 

Viitoarele avioane ale Serbiei ar putea fi înarmate cu rachete MBDA

 

În aprilie, Serbia a avut, de asemenea, discuții cu Regatul Unit pentru oferta privind Eurofighter Typhoon și o rachetă care ar putea fi montată pe aeronavele Typhoon și Rafale. Potrivit Meta-Defense, racheta în cauză pare a fi MBDA Meteor sau MBDA Scalp/Storm Shadow.

Din delegația ministrului Apărării au făcut parte ministrul adjunct al resurselor materiale Nenad Miloradovic, comandantul Forțelor Aeriene și Apărării Antiaeriene generalul-locotenent Dusko Zarkovic, directorul general-maior al informațiilor militare Zoran Stojkovic și șeful Departamentului de cooperare militară internațională colonelul Nebojsa  Svjetlica.

Amintim că în primăvara acestui an preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara sa se va opune și va rezista presiunilor de a impune sancţiuni Rusiei. Cu toate acestea, pe 11 aprilie, Vucic a recunoscut că Serbia intenţionează să cumpere avioane de luptă Rafale din Franţa, decizia fiind considerată de analiști drept cel mai recent semn al distanțării Belgradului de furnizorul său militar tradițional, Rusia.

CITEȘTE ȘI: Serbia confirmă discuții avansate pentru avioane franceze Rafale noi. Vestea cade ca un trăsnet peste Rusia care oferise Su-30

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel