Semne care arată că Xi Jinping pregătește China de un război - analiză FP

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China

Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.

Guvernul chinez a anunțat o creștere cu 7,2% a bugetului său anual de apărare, o cifră care s-a dublat la peste 224 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, arată publicația Foreign Affairs, care concluzionează că Beijingul este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwan. 

 

„Toată vina este a Occidentului; vom folosi forța”

 

La reuniunea anuală a parlamentului Chinei și a organului său consultativ politic superior din martie, Xi a abordat tema pregătirii pentru război în patru discursuri separate, dintre care unul i-a cerut generalilor săi „să îndrăznească să lupte”. 

Guvernul său a anunțat, de asemenea, o creștere cu 7,2% a bugetului de apărare al Chinei, care s-a dublat în ultimul deceniu, precum și planuri de a face țara mai puțin dependentă de importurile străine de cereale. 

În plus, în ultimele luni, Beijingul a dezvăluit noi legi privind pregătirea militară, noi adăposturi anti-bombe în orașele din strâmtoarea Taiwan și noi birouri de „Mobilizare Națională a Apărării” în toată țara.

Este prea devreme să spunem cu siguranță ce înseamnă aceste evoluții. Conflictul nu este sigur sau inevitabil. Dar s-a schimbat ceva la Beijing pe care politicienii și liderii de afaceri din întreaga lume nu își pot permite să-l ignore, scrie FP.

În decembrie, Beijingul a dezvăluit o nouă lege care va permite Armatei Populare de Eliberare a Chinei să-și activeze mai ușor forțele de rezervă și să instituționalizeze un sistem de completare a unităților de luptă în caz de război. 

Orașele din provincia Fujian, de peste strâmtoarea Taiwanului, au început să construiască sau să modernizeze adăposturi anti-bombe și cel puțin un „spital de urgență în timpul războiului”. 

 

”Cele patru discursuri” ale lui Xi

 

Într-un prim discurs, Xi părea să pregătească baza industrială a Chinei pentru luptă și conflict.

„În viitorul apropiat, riscurile și provocările cu care ne confruntăm nu vor decât să crească și să devină mai serioase”, a spus liderul chinez și a făcut apel la unitate. „Îndrăzniți să luptați și să fim buni la luptă” pentru a „obține noi și mari victorii” ". Pentru a obține „victorii”, Xi a promis să „direcționeze în mod corespunzător” banii din afacerile private pentru a investi în proiecte pe care statul le-a identificat ca fiind prioritare.

În al doilea discurs, Xi și-a prezentat viziunea despre autosuficiența chineză și a declarat că mișcarea Chinei către modernizare depinde de depășirea dependenței tehnologice de economiile străine, a dependenței de cereale importate și de bunuri manufacturate. „Dacă ne lipsește una sau alta, piața internațională nu ne va proteja”, a spus Xi. 

Într-un al treilea discurs adresat reprezentanților Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) și ai Poliției Armate Populare, Xi a spus că China ar trebui să își concentreze eforturile de inovare pe consolidarea apărării naționale și să creeze o rețea de forțe naționale de rezervă care să poată fi desfășurate în timp de război. 

Xi a cerut, de asemenea, o campanie de „Educație pentru apărare națională” pentru a uni societatea în jurul PLA, invocând „Mișcarea de sprijin dublu”, o campanie comunistă din 1943 de militarizare a societății din zona Yan'an.

În al patrulea său discurs (și primul din al treilea mandat de președinte), Xi a anunțat că „esența” marii sale campanii de întinerire este „unificarea patriei mame”. După cum consideră „Foreign Affairs”, prin aceasta, el a indicat mai clar ca niciodată legătura dintre absorbția Taiwanului și eforturile sale de a face din nou China „mare”.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel