Şeful Armatei ucrainene confirmă lovirea celor două avioane strategice rusești. Un AWACS A-50 a fost doborât, iar avionul post de comandă Il-22M a fost avariat (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a confirmat că Forțele Aeriene Ucrainene au doborât două avioane rusești importante: un avion cu sistem de avertizare timpurie aeropurtat (AWACS) și un post de comandă aeropurtat.

,,Militarii Forțelor Aeriene ale Ucrainei au distrus o aeronavă inamică A-50 AWACS și un post de comandă aeropurtat inamic Il-22", a precizat Zalujnîi. Generalul a publicat pe rețele de socializare o înregistrare video cu cele două avioane care dispar de pe radar.

Context: Potrivit presei ucrainene și a unui deputat care se află în conducerea comisiei de apărare, un avion rusesc de avertizare timpurie și control aerian A-50 Mainstay (AEW&C) - echivalent AWACS - și un post de comandă aeropurtat Il-22M au fost angajate, cu succes, duminică de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra Mării Azov.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a comentat oficial această afirmație, care nu poate fi verificată în mod independent. Dacă aceasta este reală, pierderea celor două avioane de comandă și control ar fi o lovitură majoră pentru Rusia, deoarece există puține aeronave de acest tip. În plus, va face ca zborul în apropierea liniilor ucrainene să fie extrem de periculos, împingând efectiv aceste aeronave înapoi.

UPDATE, ora 16.15: Șeful informațiilor militare ucrainene (GUR/HUR), lt. general Kirilo Budanov, a confirmat pentru TheWarZone că Ucraina a distrus A-50 și a avariat Il-22M. El a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Acest lucru ar urma unei campanii de interzicere a accesului pe care Ucraina a dus-o împotriva aeronavelor militare rusești în ultimele săptămâni, folosind sisteme de apărare aeriană Patriot cu rază lungă de acțiune.

,,În jurul orei 21:00, unitățile ucrainene au tras asupra a două aeronave ale Forțelor Aeriene ruse, respectiv un avion A-50 și unul IL-22, care se aflau deasupra apelor Mării Azov”, a scris pe canalul său de Telegram vicepreședintele Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații din Rada Supremă, Yuriy Mysiagin.

A-50 a fost doborât, iar IL-22 ,,era în aer și a încercat să ajungă la cel mai apropiat aerodrom, dar a dispărut de pe radar după ce a început coborârea, în zona Kerci”, a precizat Mysiagin, actualizându-și ulterior postarea pentru a spune că a doua aeronavă a fost un IL-22M.

Citește și: Apărarea antiaeriană a Ucrainei face două victime majore: Două avioane rusești de tip A-50 (AWACS) și Il-22 ar fi fost doborâte deasupra Mării Azov

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel