Şeful spionajului militar ucrainean: Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale Starlink în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov. Sursa Foto: Twitter Defence intelligence of Ukraine
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov. Sursa Foto: Twitter Defence intelligence of Ukraine

Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale de comunicații prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.

Starlink, recunoscut pentru nivelul său ridicat de securitate în comparație cu semnalele mobile sau radio, este considerat crucial pentru operațiunile ucrainene. Anul trecut, Pentagonul a ajuns la un acord cu SpaceX pentru a susține financiar accesul armatei ucrainene la serviciul Starlink.

Ucraina depinde în mare măsură de Starlink, după ce anul trecut a raportat că aproximativ 42.000 de terminale erau utilizate de către armată, spitale, întreprinderi și organizații umanitare. Până acum, forțele rusești nu au avut un sistem de comunicații la fel de sigur.

Generalul ucrainean Kirilo Budanov a declarat în interviul acordat Wall Street Journal că firmele private rusești achiziționează terminale Starlink prin intermediari care prezintă în mod fals achizițiile ca fiind pentru uz personal.

 

Armata rusă caută în mod constant să achiziționeze terminale Starlink

 

Echipamentul este apoi livrat în Rusia prin intermediul țărilor vecine, inclusiv foste republici sovietice. Unitățile armatei ruse, până la nivel de companie, caută în mod constant să achiziționeze terminale Starlink, deseori punând bani în comun pentru aceste achiziții, potrivit șefului serviciului de informații.

Budanov a menționat că serviciul Starlink este operațional pe teritoriile ocupate de "destul de mult timp", deși nu a oferit mai multe detalii.

Întrebat dacă știa din experiență personală, el a răspuns: "Bineînțeles". Agenția militară de informații a Ucrainei, cunoscută sub numele de GUR, are unități care lucrează adesea în spatele liniilor inamice.

Starlink a declarat că nu face afaceri în sau cu Rusia. Compania nu a răspuns la un e-mail trimis la începutul acestei săptămâni în care a fost întrebat dacă poate exclude în mod categoric utilizarea sistemului de către trupele rusești din Ucraina.

Generalul în retragere al armatei britanice Ben Barry a declarat pentru Reuters că, dacă forțele ruse folosesc Starlink, comunicațiile lor ar fi mai sigure și mai greu de interceptat de către Ucraina și aliații săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel