Șeful spionajului militar ucrainean: Rusia desfășoară o operațiune specială de amploare împotriva Ucrainei

Cristian Soare |
Data publicării:

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia desfășoară o operațiune specială de amploare împotriva Ucrainei și a avertizat că manevrele militare ale Moscovei vor atinge apogeul în luna ianuarie.

"Planul Moscovei este foarte simplu: destabilizare în interior, folosind o mulțime de narative, de la cele anti-vaccinare până la nemulțumiri din varii motive. Apoi, avem criza migrației, care a vizat indignarea publică, avem o criză energetică de amploare, care, potrivit estimărilor noastre, va degenera într-o criză economică" - a explicat Budanov planurile Moscovei, potrivit RADOR.

În cursul acestei săptămâni, Serviciul ucrainean de Informaţii (SBU) a blocat activitatea unei rețele anti-ucrainene coordonate din Rusia care lansa îndemnuri la acapararea puterii folosind sloganuri anti-vacciniste, a scris publicația RBC, citată de Rador.

Potrivit centrului de presă al SBU, membrii rețelei anti-ucrainene au folosit sloganuri împotriva vaccinării și, cu ajutorul acestora, au încercat să destabilizeze situația socio-politică din Ucraina, făcând apel la schimbarea violentă a ordinii constituționale ucrainene. Potrivit datelor preliminare, acțiunile grupării respective erau coordonate din Rusia.

Șeful GUR a remarcat că Rusia masează forțe la o anumită distanță de granița cu Ucraina.

"Toate acestea au loc pe fondul manevrelor la scară largă a armatei ruse, care includ concentrarea de trupe la o anumită distanță de frontiera de stat. Această desfășurare (de trupe ruse, n.r.) va continua și va atinge apogeul la sfârșitul lunii ianuarie" - a adăugat Kirilo Budanov.

Rusia a anunţat miercuri că până la începutul lunii decembrie va desfăşura în Crimeea anexată un nou regiment de paraşutişti şi a criticat un acord convenit între Ucraina şi Marea Britanie menit să consolideze forţele navale ucrainene, conform Rusiei acest acord arătând că activităţile militare britanice se extind aproape de frontierele sale.

NATO, Washingtonul, Parisul şi Berlinul au denunţat în ultimele zile o consolidare a prezenţei trupelor ruse la frontiera orientală a Ucrainei, unde un război cu separatiştii proruşi este în curs din 2014.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi-a exprimat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, preocuparea puternică şi dorinţa de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei.

Rusia a efectuat în primăvara lui 2021 manevre militare de mare amploare în apropierea Ucrainei, provocând temeri privind o eventuală invazie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel