Şeful spionajului militar ucrainean: Este o manipulare, ruşii nu se pregătesc să părăsească Hersonul. Când ajungem în Crimeea, podul Kerci o să fie istorie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Invadatorii ruși creează doar iluzia unei viitoare retrageri din Herson, dar în realitate ei se pregătesc pentru apărare, a spus șeful Serviciului de Informații Militare (GUR) al Ministerului ucraineana al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației ucrainene Pravda. Budanov a insistat să precizeze că Podul Crimeei (Kerci) va înceta să mai existe când Peninsula Crimeea va reveni Ucrainei, aşa cum a fost înainte de anexarea din 2014.

Şeful Serviciului de Informații Militare (GUR) al Ministerului ucraineana al Apărării, Kirilo Budanov,  a precizat că ruşii desfăşoară în aceste zile o amplă campanie de manipulare, lansând impresia că fac tot posibilul pentru a se retrage din Herson, dar realitatea este cu totul alta -  rușii aduc în oraș noi unități militare pentru a-și consolida prezenta.

Budanov subliniază că Serghei Surovikin, noul comandant al așa-numitei „operațiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina”, ar putea pregăti terenul pentru a ''îndulci reacția rușilor'' în cazul pierderii Hersonului, dar până acum nu a făcut acest lucru, deoarece nu este cazul să credem că în acest moment ruşii doresc să se retragă cu adevărat din Herson.

"În multe aspecte, aceasta este o operațiune de manipulare....Ei creează iluzia că se retrag. Și, în același timp, dimpotrivă, ruşii aduc acolo noi unități militare și pregătesc străzile orașului pentru apărare", a precizat Budanov în interviul acordat publicației ucrainene Pravda.

Șeful serviciilor de informații militare a precizat că rușii înțeleg că, dacă Forțele Armate Ucrainene preiau controlul chiar și asupra barajului Kakhovka, "ei [rușii] vor trebui să ia o decizie foarte rapid" sau să părăsească orașul cât mai repede posibil.

Potrivit acestuia, în prezent, punctul de trecere peste barajul Kakhovka rămâne singura cale de transport complet funcțională.

Iar fără acest punct de trecere, forțele ruse de ocuatie s-ar putea afla într-o situație similară cu cea în care s-au aflat unitățile  militare ucrainene din Mariupol, în primăvară.

"Înțelegând toate acestea, ei pregătesc terenul astfel încât, dacă este necesar, să poată ieși de acolo foarte repede. Cu toate acestea, ei nu se pregătesc să se retragă acum, ci se pregătesc pentru apărare", a subliniat șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina.

După cum s-a raportat anterior, la 18 octombrie, administrația de ocupație formată de ruși în regiunea Herson a cerut civililor să se evacueze pe malul stâng al Niprului. Toate așa-numitele "ministere" și instituţii administrative de ocupație se mută, de fapt, pe malul stâng al râului Nipru.

Publicația ucraineană Pravda l-a întrebat pe șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR) ce s-a întâmplat pe 8 octombrie cu podul Crimeei. Cu toate acestea, Budanov a evitat  să ofere un răspuns direct la această întrebare.

"Este o întrebare la care este dificil de răspuns. Să vorbim despre ea mai bine într-un un alt moment. Pot doar să spun că podul din Crimeea a fost serios distrus. Acest pod este unul dintre simbolurile "lumii ruse". Croașătorul „Moscova” s-a scufundat, podul Crimeea a ajuns şi el pe fundul mării. Toate acestea sunt semne care indică faptul că acestui regim (n.a. regimul de la Kremlin condus de Vladimir Putin) nu i-a mai rămas mult timp", a declarat șeful GUR.

Budanov a comentat, de asemenea, acuzațiile Federației Ruse, potrivit cărora ar fi fost implicat personal în subminarea podului din Crimeea. 

"Știți, nu iau în serios acest lucru. Nu-mi amintesc numele exact, dar una dintre cele mai mari publicații tipărite ale Partidului Comunist Chinez a publicat un articol potrivit căruia Rusia dă vina pe Ucraina pentru acest lucru, dar fiind foarte sceptică în privinţa acestor acuzații. Și trebuie să înțelegeți că ceea ce este tipărit în publicația Partidului Comunist Chinez este agreat de toată lumea, adică această este poziția oficială. Și ei au sugerat atât de ușor ideea că, în principiu, Rusiei îi place să facă ea însăși lucruri similare pentru a acuza pe cineva de ceva. Încă o dată, spun că aceasta este o publicație oficială asociată cu conducerea politico-militară de vârf a Chinei. Şi ei se îndoiesc, deci trageți voi propriile concluzii", a spus şeful GUR.

Budanov a fost de acord cu declaraţii președintelui Volodimir Zelenski, potrivit cărora explozia de pe podul Crimeei ar putea fi rezultatul unui conflict intern în cadrul forțelor de securitate rusești.

"Așa este. Nu pot adăuga nimic altceva aici. Dar voi mai spune ceva: podul din Crimeea este un simbolul care va fi distrus. Când Crimeea va reveni Ucrainei, acest pod va înceta să mai existe. Nimeni nu are nevoie de această cale de transport", a rezumat Budanov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel