Șeful NATO: ”Rusia a pierdut sute de avioane, mii de tancuri și 300.000 de militari” în invazia din Ucraina

Armata rusă
Armata rusă

Rusia a suferit o „înfrângere strategică” majoră în războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri şeful NATO Jens Stoltenberg, relatează Anadolu.

Cuvintele lui Stoltenberg despre „înfrângerea strategică” a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei indică schimbări în dinamica securității globale. În timp ce Rusia își revizuiește tactica militară, țările occidentale continuă să sprijine Ucraina.

Stoltenberg a declarat presei germane că președintele rus Vladimir Putin nu a reușit să împiedice Ucraina să se apropie de Europa. „Putin vrea o Europă în care Rusia să-și poată domina vecinii. Dar Ucraina este acum mai aproape ca oricând de NATO și de Uniunea Europeană. Aceasta este o înfrângere strategică majoră pentru Rusia”, a declarat el pentru agenția de presă germană dpa. 

„Președintele Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. În plus, Rusia a pierdut sute de avioane, mii de tancuri și 300.000 de soldați au fost uciși sau răniți”, a afirmat el.

Stoltenberg a scos în evidență situația Ucrainei de acum, comparativ cu perspectivele acesteia din primele zile ale invaziei ruse, din februarie 2022.

„Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, majoritatea experților s-au temut că rușii vor prelua controlul Kievului în câteva zile, inclusiv experții de aici, la NATO. De atunci, ucrainenii au reușit să elibereze 50% din teritoriul ocupat de ruși”, a spus el. „Ucrainenii au câștigat mari bătălii la Kiev, Harkiv și Herson - acestea sunt victorii militare extraordinare. „Ucraina s-a impus ca stat suveran, independent și în acest proces a provocat mari pierderi Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Țările occidentale vor continua să sprijine Ucraina, mai spune șeful NATO. 

 

Polonia prezintă un pachet de ajutor

 

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski se află vineri în prima sa vizită externă oficială la Kiev pentru a prezenta un pachet de ajutor Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, potrivit Reuters.

Polonia a fost implicată în furnizarea ajutorului umanitar și militar pentru Ucraina încă de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. De asemenea, a primit milioane de refugiați ucraineni.

Ministrul Sikorski se va întâlni și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus purtătorul de cuvânt. „Ministrul pregătește și prezintă un pachet de ajutor pentru Ucraina, precum și programul său de cooperare și sprijin politic”, a spus el. „Polonia nu poate fi doar o armată, ci ar trebui să fie și un pilon economic și politic al Ucrainei. Ministrul va exprima sprijinul pentru aspirațiile Ucrainei și va ajuta la pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Una dintre piedicile în relațiile polono-ucrainene din ultimele săptămâni a fost interzicerea importului de cereale ucrainene în Polonia și mai multe puncte de trecere a frontierei blocate de șoferii de camioane. Miniștrii agriculturii din cele două țări au purtat discuții online, a anunțat vineri, pe Telegram, ministerul ucrainean. Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solsky, a sugerat o întâlnire la Kiev sau la granița polono-ucraineană pentru a discuta „multe noi provocări” pentru ambele părți în anul viitor. Șoferii de camion polonezi blochează granița de mai bine de o lună. Colegul său polonez Adam Siekerski și-a confirmat disponibilitatea de a vorbi, potrivit ministerului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel