Cehia: Trebuie să fim pregătiți de un război cu un adversar cu arme nucleare. "Într-o confruntare NATO-Rusia, am fi combatant din prima secundă"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme de rachete YARS / parada de 9 mai din Piața Roșie, 2023 - kremlin.ru
Sisteme de rachete YARS / parada de 9 mai din Piața Roșie, 2023 - kremlin.ru

Terorismul internațional continuă să amenințe civilizația noastră și, alături de Rusia, este cea mai importantă amenințare la adresa NATO. 

Potrivit acestuia, armata se pregătește pentru un scenariu întunecat care poate apărea. Acesta ar putea fi un război cu un adversar cu arme nucleare. „Țara noastră se va apăra ca parte a NATO”, a adăugat el, adăugând că trebuie să ne pregătim pentru asta.

Declarația șefului Armatei Cehiei nu face decât să confirme direcția în care se îndreaptă armatele lumii, cea a înarmării accelerate, și a planificării pentru situații de neconceput acum câțiva ani.

„Armata se pregătește pentru un scenariu negru, adică un război cu un adversar cu arme nucleare. Țara noastră se va apăra ca parte a NATO”, a declarat marți Karel Řehka, șeful Statului Major al Armatei Republicii Cehe. Potrivit acestuia, statul nu ar trebui să se bazeze pe faptul că pacea este eternă, relatează televiziunea cehă CT24.

Potrivit acestuia, armata cehă se pregătește chiar și pentru un scenariul unui război cu un adversar cu arme nucleare. Potrivit acestuia, un avantaj incontestabil pentru Cehia este apartenența la NATO, care are ca fundament apărarea colectivă a membrilor săi.

"Dacă ar exista o ciocnire între Rusia și Alianță, repet dacă, am fi un participant activ din prima secundă",  a confirmat Řehka.

Oficialul a menționat și tensiunea tot mai mare din Indo-Pacific, „unde China încearcă să schimbe ordinea mondială”, instabilitatea din Balcanii de Vest și Sahel. „Toate aceste fenomene sunt legate și interconectate. Chiar dacă sunt aparent îndepărtate, aceste evenimente au un impact asupra securității în Europa”, a subliniat Řehka.

 

Cehia, crește cu 40% alocările pentru Armată

 

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Apărării va primi, în 2024, 151 de miliarde de coroane, adică cu aproximativ 40 de miliarde mai mult decât bugetul aprobat pentru anul acesta. Împreună cu cheltuielile pentru apărare din alte capitole bugetare de 8,6 miliarde de coroane, suma va ajunge la aproape 160 de miliarde de coroane (aprox 6.5 miliarde de euro), mai arată publicația citată

Sumele alocate Armatei Cehiei vor depăși, astfel, două procente din PIB, pentru prima dată de când Republica Cehă a aderat la NATO în 1999.

Řehka a spus că, în ciuda creșterii uriașe a bugetului, armata nu va avea suficiente resurse pentru a rezolva rapid toate problemele. 

Oficialul a avertizat, de asemenea, că achizițiile precum cele de vehicule de luptă pentru infanterie CV-90 sau de avioane F-35, trebuie dublate de o pregătire adecvată. „Tehnologia funcționează numai împreună cu soldați și comandanți de înaltă calitate, o pregătire bună și o doctrină adecvată”, a spus el.

Reînarmarea va aduce armata la un nivel calitativ superior și va sprijini transformarea digitală. Conform noului concept de construcție a armatei până în 2035, a cărui aprobare este așteptată până la sfârșitul anului, zece ani de transformare tehnologică fundamentală și transformare generațională a sistemelor de arme așteaptă armata. „Armata va trece la tehnologia occidentală, va fi digitalizată și conectată”, a adăugat Řehka.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel