Secretarul general al NATO a comentat cererea de aderare a Ucrainei: Este dreptul Kievului, dar prioritatea acum este ajutorul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Jens Stoltenberg / flickr,  Estonian Presidency
Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței nu vor recunoaște niciodată niciunul dintre teritoriile ucrainene anexate de Rusia ca parte a Federației Ruse.

În cadrul unui briefing de vineri, 30 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns cererii Ucrainei de a adera la Alianță în cadrul unei proceduri accelerate.

Stoltenberg a spus că porțile NATO rămân deschise tuturor țărilor democratice din Europa. El a repetat că Alianța sprijină dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale și mecanismele de garantare a securității.

Acum ne concentrăm pe sprijinirea imediată pentru ca Ucraina să se apere împotriva invaziei brutale a Rusiei, iar acesta este principalul obiectiv al aliaților NATO", a adăugat el.

SG NATO a numit „referendumurile” și anexarea cea mai gravă escaladare de la începutul războiului.

„Aliații NATO nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată niciunul dintre aceste teritorii ca parte a Rusiei”, a spus secretarul general al Alianței.

"Aceste pământuri sunt Ucraina. Doneţk este Ucraina. Lugansk este Ucraina. Herson este Ucraina. Zaporijjia este Ucraina. La fel cum Crimeea este Ucraina", a adăugat el.

Totodată, el a menționat că anexarea nu va schimba poziția țărilor NATO în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.

"Este a doua oară când Rusia a luat cu forța teritoriile ucrainene. Dar asta nu schimbă natura conflictului. Rămâne războiul agresiv brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Și asta nu schimbă angajamentul nostru de a sprijini Ucraina", a spus el.

NATO nu face parte din conflict, dar oferă sprijin Ucrainei pentru ca aceasta să-și poată exercita dreptul la autoapărare, a adăugat el.

Stoltenberg a evitat, de asemenea, să răspundă la întrebarea  dacă sprijină cererea Ucrainei de aderare accelerată la Alianță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel