Secretarul American al Energiei, Rick Perry pleacă spre Moscova

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Într-un comunicat scurt și precis a fost anunțată vizita de 48 de ore a secretarului SUA pentru Energie, Rick Perry la Moscova.

Din surse diplomatice reiese că vizita va avea loc între 11 si 13 septembrie. Perry este cel mai important demnitar american care vizitează oficial Rusia de la ultima întâlnire de la Helsinki, din iunie, dintre președinții Trump si Putin. Așa cum se știe, relațiile dintre Washington si Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, SUA acuzând Rusia de acțiuni ostile îndreptate împotriva lor pe mai multe planuri, incluzând ultima acuzatie, făcută, în comun cu puterile europene, în privința atacului biologic cu agentul neurotoxic Novichock din Marea Britanie.

Vizita de la Moscova este și mai interesantă căci ea are loc imediat dupa întâlnirea din această duminică  cu Khalid al-Falih, ministrul energiei al Arabiei Saudite, înconjurat de o numeroasă delegație din regat.  Atât  Perry, cât si al-Falih au fost colegi de facultate, în California, cu un alt greu al lumii petroliere și anume Darren Woods care este CEO al EXXON și care tocmai a vizitat Romania având întrevederi cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea .

Secretarul Perry va avea întâlniri cu omologul său rus Alexander Novac, în data de 13 septembrie. Conform unor surse diplomatice ruse cei doi demnitari vor discuta  despre proiectul conductei de gaz NorthStream 2, proiectul energetic comun al Rusiei cu Germania pe sub Marea Baltică. După cum se știe președintele Trump a criticat extrem de dur aceast proiect, care în opinia sa minează unitatea transatlantică  de interese si creionează în viitor o dependență serioasă a Germaniei de gazul rusesc.

Perry si Novak vor mai schimba opinii și asupra piețelor globale ale petrolului, obiectul cooperării între statele OPEC și cele non OPEC. Un subiect, evident delicat, este și cel al sancțiunilor ordonate de administrația Trump împotriva Iranului și efectul acestora asupra relațiilor economice cu Rusia.

Poate că cea mai importantă chestiune este mesajul pe care Perry îl va aduce în România, după vizita sa moscovită, unde palatul Cotroceni a confirmat participarea sa la summitul Inițiativa celor Trei Mări între 17 și 18 septembrie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel