Secretarul american al apărării, Jim Mattis, solicită derogări de la sancțiuni pentru țările care achiziţionează armament rusesc

Cristian Soare / 21 iul 2018 / 13:08
Secretarul american al apărării, Jim Mattis
Secretarul american al apărării, Jim Mattis

Sancţiunile americane împotriva ţărilor care cumpără armament rusesc trebuie să poată face obiectul unor exceptări pentru a nu arunca unele ţări definitiv în braţele Rusiei, a declarat vineri ministrul american al apărării, citat de AFP.

"Rusia trebuie să plătească pentru comportamentul său agresiv şi destabilizator şi pentru ocuparea ilegală a Ucrainei", a afirmat  într-un comunicat.

"Totuşi, în timp ce impunem sancţiuni necesare şi meritate pentru atitudinea lor răuvoitoare, este imperativ să-i furnizăm secretarului de stat posibilitatea de a face derogări de la legea CAATSA", a adăugat el.

Congresul american a adoptat în 2017 o lege, susţinută de republicani şi de democraţi, pentru a pedepsi Rusia pentru atitudinea sa în Ucraina şi pentru ingerinţa ei în alegerile prezidenţiale americane. Această lege, numită CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruse.

Legea a fost promulgată fără prea multă tragere de inimă de preşedintele american Donald Trump, care speră să-şi concretizeze promisiunea electorală de apropiere de Rusia lui Vladimir Putin

Reglementarea continuă să provoace dezbateri, unii temându-se că sancţiunile, în special împotriva unor aliaţi ai SUA din Asia, precum India, pun în pericol relaţii pe care Washingtonul încearcă să le întărească de mulţi ani. India, cel mai mare importator mondial în materie de apărare, cumpără de multă vreme echipamente ruseşti şi discută cu Moscova despre achiziţionarea sistemelor sale de apărare antiaeriană S-400.

Excepţiile la legea CAATSA ar permite unor ţări "să construiască o relaţie de securitate mai strânsă cu SUA", reducându-şi în acelaşi timp de manieră progresivă dependenţa faţă de materialul militar rus, a explicat Jim Mattis, care s-a deplasat în India anul trecut şi se va întoarce în acest stat în septembrie împreună cu secretarul de stat american Mike Pompeo pentru convorbiri care se vor purta în două reprize.

Potrivit ministrului apărării, problema este de a şti dacă Washingtonul vrea să întărească "parteneri în regiuni-cheie sau să-i lase fără altă alegere decât să se întoarcă spre Rusia".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy