Secesiunea Cataloniei. Unitatea specială UM 29155 a serviciilor secrete ruse, anchetată în Spania

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În Spania magistrații au început să investigheze activitatea unui grup de spionaj din Rusia despre care se crede că ar fi implicat în încercarea de secesiune a Cataloniei. Un grup militar de elită specializat în acțiuni cu repercusiuni la nivel internațional a influențat, prin intermediul unor persoane apropiate fostului lider Carles Puigdemont tendințele secesioniste.

Curtea Supremă din Spania, Audiencia Nacional, a deschis o anchetă cu privire la presupusele activități ale unei ''unităţii speciale'', strâns legată de serviciile de informaţii ruse, care s-ar fi implicat în acţiunile separatiste din Catalonia, care au afectat şi sabotat statul spaniol din interior în 2017, informează cotidianul spaniol EL PAÍS.

Manuel García-Castellón, judecător al Curţii Supreme din Spania, a deschis o anchetă, pe care o păstrează secretă, despre implicarea unui grup legat de serviciile de informații ruse în acţiunile separatiste din Catalonia. Investigațiile au fost încredințate Comisiei de Informare Generală a Poliției Naționale, specializată în combaterea terorismului.

Presupusa intervenție a Unității Militare 29155 a spionajului rus, care este cercetată acum de Curtea Supremă, este legată de procesul de destabilizare a Spaniei prin acţiunile separatiste din Catalonia, după cum a confirmat pentru ziarul EL PAÍS o sursă judiciară și două surse din Poliție.

Ancheta se concentrează asupra unui grup militar de elită numit „Unitatea 29155", pe care serviciile de informații din mai multe țări europene îl consideră responsabil pentru manevre de destabilizare în diferite state din Uniunea Europă.

Existența acestui grup militar rus de elită a ieșit la iveală în mass-media independente rusești, dar a avut un impact internațional în octombrie anul acesta, când The New York Times a publicat un raport cuprinzător despre presupusa implicare a agenților unităţii GRU în unele acțiuni cu impact global.

Cotidianul The New York Times scrie că această unitate de elită a GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) s-ar afla în spatele otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia) în 2018, a tentativei de lovitură de stat în Muntenegru în toamna anului 2016, a încercărilor de eliminare a unor 'indezirabili' în Bulgaria în 2015 şi a campaniei de destabilizare a Republicii Moldova.

,,Astfel de articole fac parte, să zicem, din categoria pulp fiction. Preşedintele (Vladimir) Putin a spus în repetate rânduri că Moscova este interesată să construiască relaţii bune cu Europa în ansamblul ei şi cu ţările europene pe o bază bilaterală. Acest lucru a fost spus şi confirmat în mod repetat de către noi'', a reacţionat Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Cu toate acestea, unitatea militară cu nr.29155 într-adevăr există, ea fiind înregistrată ca persoană juridică distinctă şi lăsând urme în diverse baze de date, potrivit presei ruse.

De exemplu, în baza de date ''SPARK'' (un ghid de informaţii privind agenţi cu activităţi economice) se poate afla adresa exactă a unităţii - Moscova, Severnoie Izmailovo, str. Parkovaia 11, bl.38 ''a''. La activitate principală este trecută ''asigurarea securităţii militare''. Ea aparţine 100% Ministerului Apărării rus, informează publicaţia online independentă Znak.com, care a încercat să verifice veridicitatea informaţiilor apărute în cotidianul american.

Comandant al acestei unităţi de elită este într-adevăr, aşa cum susţine şi NYT, generalul Andrei Averianov, care ocupă acest post din 23 aprilie 2013

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel