Se putea mai mult? Țările G7 vor oferi Ucrainei garanții de securitate. Ucraina, mulțumită pe jumătate de rezultatele summit-ului NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / nato.int
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / nato.int

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile sale cu aliații la summitul NATO din capitala Lituaniei Vilnius au fost „bune”, dar a subliniat obiectivul final al Ucrainei este aderarea.

„Putem afirma că rezultatele summit-ului sunt bune, dar dacă primeam o invitație (de aderare la NATO), acestea erau ideale”, a spus Zelenski. "Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO", a spus Zelenski, exprimându-şi încrederea că ţara sa se va alătura Alianţei Nord-Atlantice "după război". "Vom face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple", a insistat el.

NATO a ușurat calea pentru ca Ucraina să adere la NATO (se elimină cerința unui plan de acțiuni impus Ucrainei), dar Alianța nu a oferit un interval de timp specific.

Practic, tot procesul tehnico-militar este eliminat și este clar că aderarea Ucrainei la NATO va fi exclusiv o chestiune politică. Ucraina va primi invitația de a intra în NATO ”atunci când condițiile vor fi întrunite”. 

 

G7 va oferi Ucrainei un „cadru” de securitate

 

Până la o viitoare invitație în NATO, Statele Unite, Marea Britanie și aliații mondiali s-au pregătit să vină cu noi asigurări de securitate pentru Ucraina.

O declarație a celor mai industrializate țări ale G7 din lume „va stabili modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani pentru a pune capăt războiului și a descuraja și a răspunde oricărui atac viitor”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic, citat de Reuters.

În practică, aceasta va însemna acorduri bilaterale cu Kievul privind ajutorul militar și financiar pe termen lung pentru a menține armata și economia Ucrainei în funcțiune. G7 este format din Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Italia și Marea Britanie.

 

Garanţiile G7 pentru Ucraina sunt o greşeală periculoasă

 

Kremlinul a transmis miercuri că garanţiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greşeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securităţii Rusiei înseşi şi ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulţi ani de acum încolo.

Este greşit şi "potenţial foarte periculos" ca Occidentul să ofere garanţii de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ţine cont de aceasta în viitoarele sale decizii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel