Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Comandamentul General al Forțelor Armate ale Poloniei
Foto: Comandamentul General al Forțelor Armate ale Poloniei

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi ţara sa şi-a informat în prealabil aliaţii despre demiterea comandantului Eurocorps, general-locotenentul Jaroslaw Gromadzisnki, iar aceştia nu şi-au exprimat vreo îngrijorare. Decizia vine în plin scandal de spionaj în Polonia, după ce înaltul oficial militar polonez face subiectul unei anchete a SKW - serviciul de contrainformații militare al Poloniei.

"Nu există nicio îngrijorare între noi şi aliaţi", a afirmat ministrul Kosiniak-Kamysz la televiziunea privată TVN24, potrivit agenției Agerpres, care citează Reuters.. El a adăugat că "ieri, şeful apărării franceze s-a întâlnit cu şeful statului-major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula (...) şi a spus că este o problemă internă a Poloniei şi noi suntem cei care luăm deciziile".

Ministrul a subliniat că procedurile sunt confidenţiale.

 

Generalul Gromadzinski e optimist că ancheta demarată de serviciul de contrainformații militare SKW „se va termina pozitiv”

 

2. Sursă foto... (polonia-armata-soldati_06519700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Gromadzinski se afla la comanda Eurocorps - o structură la care participă state membre ale UE, NATO sau ambelor blocuri, iar România este, de asemenea, asociată - din iunie 2023.

Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania, Austria, Grecia, Italia, România și Turcia sunt statele care fac parte din structura Eurocorps.

În ultimele luni, Gromadzinski a făcut parte din echipa internațională de asistență pentru Ucraina la Wiesbaden, Germania, unde a fost implicat în pregătirea soldaților ucraineni.

El a declarat miercuri seara că crede că va fi exonerat de acuzaţii. "Cred că procedura de inspecţie iniţiată de SKW se va încheia pozitiv pentru mine", a scris el pe platforma X.

Ministerul apărării de la Varşovia a anunţat joi că noul comandant al Eurocorps va fi general-locotenentul Piotr Blazeusz, prim adjunct al şefului de stat-major al armatei poloneze.

 

Se știu foarte puține lucruri despre ancheta serviciului de contrainformații militare al Poloniei asupra generalului Gromadzinski 

 

3. Sursă foto... (polonia-armata_49386500.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Publicația poloneză NfP scrie că decizia de a-l demite pe generalul Gromadzinski și a-l aduce acasă de la Strasbourg are efect imediat.

Nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la natura și motivele anchetei demarate de serviciul de contrainformații militare al Poloniei. Cert e că din acest moment generalul polonez nu mai are acces la informații clasificate.

Nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la natura și motivele acestor proceduri. Prin inițierea acestora, SKW i-a oprit generalului de la accesul la informații clasificate și l-a privat de capacitatea de a comanda forțele internaționale.

Polonia l-a numit pe locotenentul general Piotr Błazeusz ca înlocuitor al lui Gromadziński la conducerea Eurocorps, mai precizează media poloneză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel