Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.

Mass-media ucraineană relatează că Illia Kiva a fost o figură politică infamă în Ucraina, care a susținut în mod deschis invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și care se ascundea la Moscova. El a părăsit Ucraina cu puțin timp înainte ca Rusia să își lanseze invazia la scară largă pe 24 februarie 2022.

Kiva i-a scris o scrisoare deschisă lui Putin în aprilie 2022, în care îi cerea cetățenia rusă și azil politic.

"O astfel de soartă vor avea și alți trădători ai Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Andrii Iusov, în direct, la scurt timp după ce a apărut știrea cu asasinatul lui Illia Kiva. Cadavrul fostului deputat al Radei Supreme a fost găsit în orașul Suponevo, în districtul rusesc Odințovo, aflat lângă Moscova.

Kiva a fost ales în parlamentul de la Kiev în 2019 pe lista partidului pro-rus de opoziție ''Platforma pentru Viață'', acum interzis, condus pe atunci de oligarhul Viktor Medvedciuk, având strânse legături cu Moscova.

El a fost exclus din parlament în martie 2022, după ce a fugit în Rusia. În Ucraina, Kiva a fost acuzat de înaltă trădare pentru legăturile sale cu Rusia. La 13 noiembrie, el a fost condamnat în absență la 14 ani de închisoare.

Kiva a scris o postare pe Telegram în aprilie 2022, spunând că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să folosească un "atac preventiv" asupra Ucrainei. Unii au interpretat postarea ca o încurajare implicită de a utiliza arme nucleare sau alte forme de distrugere în masă.

În ultima sa postare pe Telegram, publicată în dimineața zilei de 6 decembrie, Kiva a scris că spera ca Zelenski să se sinucidă, "pentru a lua toate problemele cu el".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel