Săptămână de coșmar pentru Rusia. Rușii și-au doborât din greșeală un Su-34 în Crimeea

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

În cursul zilei de ieri (11.09.2022) un avion de tip Su-34 s-a prăbușit chiar în Crimeea, după ce a fost lovit de un sistem de apărare antiaeriană. Imediat au apărut speculații cu privire la faptul că ucrainenii au reușit să lovească aeronava. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu epava avionului doborât.

Doar că ucrainenii au ridicat din umeri. Și nu doar că forțele armate ale Ucrainei nu au revendicat incidentul, dar bloggeri militari ruși au anunțat că aeronava a fost lovit chiar de sistemele de apărare ruse.

Contul de telegram rusesc Fighterbomber, deplânge eșecul rus și precizează că prăbușirea avionului Su-34 nu a fost un accident, ci a fost o consecință a faptului că aeronava a fost lovită chiar de apărarea antiaeriană rusească. Analiza bloggului militar rusesc, care susține invadarea Ucrainei, e preluată și de agenția ucraineană Unian. 

Precizăm că dacă informațiile din presa rusă cu privire la așa-zisa operațiune militară specială din Ucraina sunt controlate aproape în totalitate de regimul de la Kremlin, bloggurile militare de pe Telegram exercită o libertate mai mare de exprimare, aici fiind nu de puține ori criticate acțiunile militare ruse, inclusiv situația de pe front. De precizat că pe bloggurile militare rusești a apărut prima dată informația cu privire la retragerea rusă din nord-est, Kremlinul anunțând mai apoi în presa mainstream o „regrupare” în Harkov.

 

Apărarea antiaeriană rusă nu e „prietenă” cu aviația militară rusă. Rușii și-au doborât un Su-34

 

Astfel, bloggul rusesc Fighterbomber a precizat că avionul Su-34 prăbușit în Crimeea în cursul zilei de ieri a fost lovit de apărarea antiaeriană rusă. „Se pare că apărarea noastră antiaeriană nu e deloc prietenă cu aviația noastră militară”, a comentat ironic bloggerul rus.

Pilotul rus a reușit să se catapulteze la timp.

Doborârea propriului avion Su-34 încheie o săptămână de coșmar pentru ruși care ca urmare a contraofensivei ucrainene din sud (Herson) și mai ales din nord-est (Harkov) au fost nevoiți să se retragă abandonând tehnică militară și zeci de localități, inclusiv puncte strategice precum Kupiansk și Izium.

Interesant e că dacă informația cu privire la doborârea propriului Su-34 se confirmă, ar fi pentru a doua oară când rușii reușesc o astfel de „performanță”. Un incident similar a avut loc în luna iunie a acestui an, în Donbas, incident relatat la vremea respectivă de DefenseRomania.

 

Despre Su-34, considerate de ruși de generația 4 ++

 

2. Su-34 ruse... (su-34-rusia_55618900.jpg)

Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte. Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

În vara anului 2020, Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea, în perioada 2021-2022, a 20 de avioane de tip Su-34 în versiunea Su-34M.

CITEȘTE ȘI: Rusia - anunț privind producția noului avion Su-75 Checkmate: Livrările în serie planificate pentru 2026-2027

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel