Sistemul friendly fire a dat greș. Rușii și-au doborât din greșeală în Ucraina un avion Su-34, considerat de generația 4+ (Video)

Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook

Eșec major înregistrat de Federația Rusă care și-a doborât un avion Su-34 în Donbas. Inițial rușii au anunțat că aeronava era una ucraineană.

Avionul doborât însă, așa cum se poate sesiza și pe imagini, aparține chiar forțelor armate ale Federației Ruse. 

Imagini de la locul prăbușirii, unde au ajuns și soldați ai forțelor invadatoare, au fost publicate pe rețelele de socializare. Din datele analizate de publicațiile internaționale, se poate observa că e vorba de un Su-34.

Acesta a fost doborât în apropiere de localitatea Alchevsk din Lugansk, regiune controlată de forțele ruse de ocupație. 

Polonezii de la Defence24 amintesc că acesta nu e primul incident când friendly fire dă „greș” în cele aproape cinci luni de invazie.

Potrivit sursei citate, la începutul invaziei Flota rusă a Mării Negre a doborât în Marea Neagră un Su-30 al Forțelor Aeriene Ruse. Un incident similar au pățit și ucrainenii care și-au doborât un Su-27 în timpul bătăliei pentru Kiev.

 

Despre Su-34, considerate de ruși de generația 4 ++

 

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte. Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

În vara anului 2020, Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea, în perioada 2021-2022, a 20 de avioane de tip Su-34 în versiunea Su-34M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel