Sabotează Rusia achiziția de F-16 a Turciei pentru a face loc avioanelor ei? SUA așteaptă mutarea Turciei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

Federația Rusă a anunțat în cursul acestei săptămâni că a fost semnat un nou contract pentru achiziționarea suplimentară de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia. Informația făcut vâlvă în media, fiind negată de turci.

Informația cu privire la achiziționarea unor noi sisteme de tip S-400 de către Turcia a fost făcută de directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev, în cadrul unui interviu acordat agenției ruse Tass.

Potrivit presei din Rusia, contractul la care Dmitri Şugaev a făcut referire ar include şi producția în Turcia a unor componente ale sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400.

Directoratul turc al Industriilor de Apărare (SSB) a negat că ar fi fost semnat cu Rusia un al doilea acord de achiziție, afirmând că nu a existat nicio modificare a termenilor de la semnarea acordului inițial din 2017.

 

Turcia riscă să își ia adio de la F-16 americane după anunțul Rusiei despre semnarea unui nou contract pentru S-400

 

Interesant e că informația a fost publicată de ruși exact în săptămâna în care o delegație militară turcă a plecat în Statele Unite pentru a purta noi discuții cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.

Amintim că, exclusă din programul unde a investit nu mai puțin de 1.4 miliarde de dolari, Turcia încearcă să achiziționeze avioane F-16 în cea mai modernă versiune - Viper. Excluderea Turciei din programul F-35 a avut loc în 2019 după ce SUA au încercat de mai multe ori, fără succes, să determine Ankara să renunțe la achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400.

În prezent, achiziția de F-16 Block 70 Viper e la un pas să fie blocată de Congresul american, unde a fost avansată o lege potrivit căreia Washingtonului îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. 

O nouă achiziție de S-400 l-ar putea determina pe președintele Joe Biden, un susținător al vânzării de F-16 Viper către Turcia, să renunțe la această decizie.

Ned Price, purtător al Departamentului de Stat, citat de Defense News, a delcarat că SUA vor aștepta să vadă care va fi decizia Turciei, amintind că acum mai mult ca niciodată e esențial în contextul invaziei din Ucraina ca statele aliate să evite să achiziționeze armament rus.

 

Rusia ar putea încerca să împiedice achiziția de F-16 de către Turcia pentru a face loc Su-35

 

2. Avioane Su... (su_35_96890700.jpg)

Avioane Su-35 rusești

Prin publicarea informației cu privire la o nouă achiziție de S-400 de către Turcia, Rusia ar putea să bată ultimul cui în sicriul achiziției de F-16 Fighting Falcon a Turciei.

Interesul Rusiei nu ar putea fi doar de natură politică prin crearea unor tensiuni între aliați, dar ar putea urmări chiar o eventuală vânzare de avioane rusești. 

Amintim că în cursul anului trecut Rusia a declarat că este pregătită să continue negocierile cu Turcia privind furnizarea de aeronave militare de generaţia a IV-a şi a V-a.

La expozițiile de apărare MAKS-2019 și TECHNOFEST-2019, experţilor militari turci le-au fost prezente caracteristicile unei aeronave Su-35.

Interesul Turciei de a achiziționa avioane rusești Su-35 sau Su-57 a fost raportat anterior în urma vizitei președintelui Recep Tayyip Erdogan la MAKS Air Show în 2019, unde alături de președintele rus Vladimir Putin a inspectat aeronavele rusești. 

Ankara a amenințat de mai multe ori că va recurge la achiziția de avioane rusești în cazul în care nu va avea acces la cele occidentale, dar momentan Turcia și Rusia nu au trecut de faza incipientă a tatonărilor.

CITEȘTE ȘI: Forţele Armate Ucrainene au primit primele 50 de vehicule blindate turceşti Kirpi (Video)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel