O delegaţie militară turcă merge în SUA cu speranţa că Washingtonul aprobă acordul pentru vânzarea celor 40 de avioane F-16 Block 70/72

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

O delegație militară turcă a plecat luni în Statele Unite pentru a purta noi discuții cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.

,,Pentru a realiza achiziția și modernizarea F-16 cât mai curând posibil, delegația tehnică a Ministerului Apărării Naționale s-a deplasat în SUA pentru a purta discuții la invitația SUA", a precizat ieri Ministerul turc al Apărării într-un comunicat de presă.

Ministerul turc al Apărării a adăugat că, până în prezent, au avut loc trei întâlniri în Turcia, în decembrie 2021 și în februarie și martie anul acesta.

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. 

După o întâlnire în marja summitului NATO de la sfârșitul lunii iunie cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, președintele american Joe Biden a declarat într-o conferință de presă: "Ar trebui să vindem F-16 Turciei. Am spus asta în decembrie și poziția mea nu s-a schimbat de atunci. Nu este în interesul nostru să nu le vindem. Avem nevoie de aprobarea Congresului".

Deși Washingtonul pare să fie de acord cu vânzarea de avioane F-16 către Turcia, Congresul SUA a adoptat recent un proiect de lege care obligă Casa Albă să demonstreze că achiziția va fi în interesul SUA și că aceste avioane de război nu vor fi folosite pentru a încălca spațiul aerian al Greciei.

Camera Reprezentanților aprobase o lege care ar bloca vânzarea de F-16 către Ankara, cu excepția cazului în care administrația certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA.

De asemenea, aceasta include o descriere a măsurilor concrete luate pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru "survoluri neautorizate" ale Greciei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins proiectul de lege, declarând că omologul său american Biden nu a stabilit nicio condiție pentru vânzare atunci când cei doi s-au întâlnit în marja unui summit NATO la Madrid 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel