Saab va livra vehicule subacvatice autonome (AUVs) pentru forțele navale britanice și franceze

Cătălin Costea / 10 ian 2021 / 10:25

Concernului suedez Saab, renumit pentru dezvoltarea avioanelor de vânătoare Gripen, i-a fost transmisă prima comandă privind producția sistemului autonom de neutralizare a minelor subacvatice denumit Multi-Shot Mine Neutralization System (MuMNS).

Comanda face parte din programul franco-britanic de contracarare a minelor maritime (MMCM), care presupune utilizarea în comun de către forțele navale din Marea Britanie și Franța a vehiculelor subacvatice controlate de la distanță, capabile să identifice și să dezamorseze mine subacvatice de la distanțe sigure.

Compania Thales Group, din Franța, a semnat contractul în valoare de (37 de milioane USD în baza căruia în 2022 va primi de la Saab sistemele MuMNS destinate descoperirii și neutralizării în condiții de siguranță a minelor subacvatice.

„Suntem mândri să anunțăm primii noștri clienți ai MuMNS. Este un mare succes să poți oferi capabilități care permit efectuarea operațiunilor de neutralizare a minelor mai sigură și mai eficientă, deoarece sistemul permite neutralizarea mai multor mine maritime la o singură scufundare, de la o distanță sigură”, a declarat reprezentantul Saab, Görgen Johansson.

Sistemul MuMNS cuprinde un vehicul subacvatic autonom (AUV) care permite până la trei încărcări ale subsistemului de neutralizare a minelor (MNS), unitate de suprafață, subsistem de lansare și recuperare (LARS), troliu și un element pentru controlul poziției. Acesta poate fi operat de pe o gamă largă de platforme, de la dragoare până la nave de suprafață fără pilot.

Sistemul are o lungime de 2,7 metri, cântărește 415 kg când este complet încărcat și se poate deplasa cu o viteză de până la 4 noduri (7,4 km/h). Potrivit caracteristicilor prezentate de Saab, AUV-ul este capabil să neutralizeze trei mine într-o singură misiune, fără a reveni la suprafață și este eficient împotriva unei game largi de mine și dispozitive explozive improvizate (IED) subacvatice. Operatorul are opțiunea de a introduce coordonatele GPS ale unei poziții de interes, iar vehiculul subacvatic se deplasează automat la poziția indicată.

Comentariul autorului: Foarte probabil, rolul companiei franceze Thales în cadrul programului MMCM este de a monta pe sistemul suedez renumitul său sonar cu apertură sintetică de înaltă frecvență “SAMDIS”. Acesta este deja folosit pe vehiculul subacvatic autonom A27 Espadon, utilizat în cadrul programului franco-britanic de luptă împotriva minelor.

Mai mult, sonarul “SAMDIS” este apreciat inclusiv de japonezi, astfel încât va echipa și vehiculul subacvatic autonom OZZ-5, dezvoltat de Mitsubishi Heavy Industries pentru Forțele Navale Japoneze.

 

 

 

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy