Saab va livra vehicule subacvatice autonome (AUVs) pentru forțele navale britanice și franceze

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Concernului suedez Saab, renumit pentru dezvoltarea avioanelor de vânătoare Gripen, i-a fost transmisă prima comandă privind producția sistemului autonom de neutralizare a minelor subacvatice denumit Multi-Shot Mine Neutralization System (MuMNS).

Comanda face parte din programul franco-britanic de contracarare a minelor maritime (MMCM), care presupune utilizarea în comun de către forțele navale din Marea Britanie și Franța a vehiculelor subacvatice controlate de la distanță, capabile să identifice și să dezamorseze mine subacvatice de la distanțe sigure.

Compania Thales Group, din Franța, a semnat contractul în valoare de (37 de milioane USD în baza căruia în 2022 va primi de la Saab sistemele MuMNS destinate descoperirii și neutralizării în condiții de siguranță a minelor subacvatice.

„Suntem mândri să anunțăm primii noștri clienți ai MuMNS. Este un mare succes să poți oferi capabilități care permit efectuarea operațiunilor de neutralizare a minelor mai sigură și mai eficientă, deoarece sistemul permite neutralizarea mai multor mine maritime la o singură scufundare, de la o distanță sigură”, a declarat reprezentantul Saab, Görgen Johansson.

Sistemul MuMNS cuprinde un vehicul subacvatic autonom (AUV) care permite până la trei încărcări ale subsistemului de neutralizare a minelor (MNS), unitate de suprafață, subsistem de lansare și recuperare (LARS), troliu și un element pentru controlul poziției. Acesta poate fi operat de pe o gamă largă de platforme, de la dragoare până la nave de suprafață fără pilot.

Sistemul are o lungime de 2,7 metri, cântărește 415 kg când este complet încărcat și se poate deplasa cu o viteză de până la 4 noduri (7,4 km/h). Potrivit caracteristicilor prezentate de Saab, AUV-ul este capabil să neutralizeze trei mine într-o singură misiune, fără a reveni la suprafață și este eficient împotriva unei game largi de mine și dispozitive explozive improvizate (IED) subacvatice. Operatorul are opțiunea de a introduce coordonatele GPS ale unei poziții de interes, iar vehiculul subacvatic se deplasează automat la poziția indicată.

Comentariul autorului: Foarte probabil, rolul companiei franceze Thales în cadrul programului MMCM este de a monta pe sistemul suedez renumitul său sonar cu apertură sintetică de înaltă frecvență “SAMDIS”. Acesta este deja folosit pe vehiculul subacvatic autonom A27 Espadon, utilizat în cadrul programului franco-britanic de luptă împotriva minelor.

Mai mult, sonarul “SAMDIS” este apreciat inclusiv de japonezi, astfel încât va echipa și vehiculul subacvatic autonom OZZ-5, dezvoltat de Mitsubishi Heavy Industries pentru Forțele Navale Japoneze.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel