S-a încheiat exercițiul aerian “Thracian Star 2021” din Bulgaria la care au luat parte și avioanele F-16 românești

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Echipaje din cadrul Forțelor Aeriene din Bulgaria, Grecia, România și SUA au desfășurat, în perioada 19-22 iulie, exercițiul aerian comun „Thracian Star 2021”. Exercițiul a avut loc la Baza Aeriană “Graf Ignatievo” din Bulgaria și a fost condus de Forțele Aeriene Bulgare.

După cum remarcă presa națională bulgară, acesta este primul exercițiu internațional care implică piloți și echipamente ale Forțelor Aeriene Bulgare de la incidentul cu MiG-29 din noaptea de 8/9 iunie, soldat cu decesul pilotului și distrugerea aeronavei.

Scopul exercițiului îl reprezintă perfecționarea operațiilor aeriene comune prin executarea loviturilor asupra țintelor apărate de o grupare de apărare antiaeriană și efectuarea misiunilor de căutare-salvare în luptă.

Forțele Aeriene ale SUA au informat pe 23 iulie că au participat la exercițiu cu peste 150 de persoane și opt aeronave de luptă F-16 din cadrul Escadrilei 555 Vânătoare cunoscută și sub numele ”Triple Nickel”, dislocată la Baza Aeriană Aviano din Italia.

Potrivit serviciului de presă al US Air Force, exercițiul a constat în “misiuni aeriene ofensive și defensive, protecția facilităților de mare valoare și sprijin aerian apropiat într-un mediu disputat”, iar aeronavele americane F-16 au lansat 27 de bombe de antrenament, 180 de rachete și au tras aproximativ 7.000 de proiectile calibrul 20 mm.

”Este un amestec de antrenament de luptă aeriană, atac la sol și interceptare de lungă distanță”, a declarat locotenet colonel John Ryana, comandantul Escadrilei 555.

Din partea Bulgariei, maiorul Hristo Valev, comandantul echipajului elicopterului Mi-24 participant la exercițiu, a explicat pentru presa locală care sunt principalele elemente ale exercițiului.

"Acest exercițiu se desfășoară deja anual și implică patru țări: Bulgaria, Statele Unite, România și Grecia. Obiectivele exercițiului presupun scenarii diferite. În general, jucăm un scenariu în care o țară este agresoare, iar o alta își acoperă și apără teritoriul. Participarea noastră ca aeronavă elicopter, în scenariul exercițiului, este să asigurăm evacuarea pilotului unei aeronave de atac catapultat în teritoriul inamicului", a declarat maiorul bulgar.

Din datele publicate în presa bulgară, rezultă că țara gazdă a participat la exercițiu cu cel puțin un avion Su-25 și trei elicoptere, AS 532 Cougar, Bell 206 și Mi-24.

Forțele Aeriene Române au informat că aeronave F-16 Fighting Falcon, aparținând Bazei 86 Aeriene “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, au participat în Bulgaria, în perioada 21-22.07.2021, la exercițiul multinațional “THRACIAN STAR 2021”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel