Rușii vor să pună mini-drone sub aripile Su-57 și să le lanseze din zbor. Dar momentan noul avion rus Su-57 nu a confirmat decât pe hârtie

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane Su-57 ruse
Avioane Su-57 ruse

Su-57, un avion despre care industria rusă spune că e de generația a V-a și e destinat nu doar forțelor armate ruse, dar și clienților externi. Însă Su-57 e departe de a fi în aceste obiective.

Producția avioanelor Su-57 a cunoscut numeroase probleme, inclusiv tehnice, în special probleme ce țin de motorizare. De remarcat că tocmai primul prototip dezvoltat de ruși s-a prăbușit, o lovitură grea încasată în urmă cu câțiva ani de industria rusă.

Rușii spun că au rezolvat problemele și chiar au efectuat câteva livrări în acest an de avioane Su-57 către aviația militară a Federației Ruse. Industria rusă precizează că Su-57 dispune de tehnologii stealth și plasează noile avioane în generația a V-a; în ciuda acestui fapt nu puține voci consideră că Su-57 ar fi avioane de generația 4 ++. 

Su-57 e intens promovat în presa rusă, în ciuda faptului că avionul nu a confirmat decât pe hârtie. Nu există până în prezent niciun client extern care să fi contractat Su-57.

Potrivit specificațiilor oficiale, aeronava Su-57 poate atinge viteze supersonice pe distanțe de croazieră, are armament stocat intern și echipamente de absorbție a undelor radio (tehnologie „stealth”). Automatizarea sistemului Su-57 îi permite să preia o parte din funcțiile pilotului.

Nu există o informație oficială, dar toate datele indică faptul că Rusia deține aproximativ 10 avioane Su-57.

 

Cu aproximativ 10 avioane produse și niciun contract semnat cu vreun client extern, Rusia are planuri mari pentru Su-57: Mini-drone integrate sub aripile avionului și lansate în timpul zborului

 

2. O dronă ru... (su-57-si-drona-s-70-okhotnik_38819400.jpeg)

O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57

Ultima găselniță a Su-57 sunt mini-dronele pe care avioanele, susțin rușii, le vor integra în viitor. Cel puțin pe hârtie.

Presa rusă citează surse din industria de apărare care precizează că au fost dezvoltate mini-drone pentru Su-57. Publicația de propagandă Vzglyad scrie despre această „inovație”, citând câțiva experți militari ruși.

„Dezvoltarea de mini-drone pentru Su-57 e o descoperire tehnologică care extinde capacitățile avionului. Noile UAV-uri pot fi integrate fie prin suspendare sub aripa avionului, fie plasate în interiorul aeronavei. Există mai multe tipuri de mini-UAV-uri care pot îndeplini diferite misiuni”, precizează un expert militar rus, pe nume Yuri Knutov.

Potrivit sursei citate, UAV-urile ar putea fi lansate de către pilotul avionului Su-57 și vor putea fi lansate și controlate din zbor. 

Mini-UAV-urile sunt de mai multe tipuri și pot îndeplini mai multe tipuri de misiuni, de la distrugerea apărării antiaeriene, datorită dimensiunilor lor mici, dar și misiuni de protejare a aeronavei de rachte inamice. Nu în ultimul rând mini-dronele ar putea îndeplini, susțin rușii, misiuni de recunoaștere și chiar de război electronic.

De precizat însă că desfășurarea UAV-urilor reduce numărul de rachete și bombe pe care Su-57 le va putea transporta.

 

Su-57, folosite de ocupant în războiul de agresiune împotriva Ucrainei?

 

3. Avion Su-5... (su-57-zbor_01505800.jpeg)

Avion rus de tip Su-57

Rușii susțin că avioanele de generația a V-a de tip Su-57 au îndeplinit cu succes misiuni în ceea ce ei numesc „operațiune militară specială” pe teritoriul Ucrainei.

În mai 2023, ucrainenii precizau că ”Forțele Aeriene Ucrainene nu au înregistrat nicio dovadă privind utilizarea acestor avioane în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, dar nu au exclus posibilitatea ca Su-57 să fi lansat rachete de la mare distanță.

Trebuie însă spus că Rusia deține un număr mare de avioane și, chiar și fără Su-57, aviația militară rusă e net superioară celei ucrainene, însă sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au făcut imposibilă asigurarea supremației aeriane din partea Rusiei. 

CITEȘTE ȘI: Rachete înaintea avioanelor Su-57. Rușii au dezvoltat rachete cu rază de acțiune asemănătoare bombardierelor pentru „noile” Su-57

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel