Rachete înaintea avioanelor Su-57. Rușii au dezvoltat rachete cu rază de acțiune asemănătoare bombardierelor pentru „noile” Su-57

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia

Rușii se laudă cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru controversatele avioane de generația a V-a de tip Su-57.

În ciuda utilizării limitate a Su-57 în Ucraina, presa rusă scrie că industria a dezvoltat rachete cu rază lungă de acțiune pentru aceste avioane considerate de ruși ca fiind de generația a V-a.

Agenția RIA Novosti anunță că noua rachetă KRBB - rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune -, destinată avioanelor Su-57, dețin o rază de acțiune asemănătoare rachetelor utilizate de aviația cu rază lungă de acțiune, precum bombardierele strategice Tu-95MS și Tu-160. Potrivit sursei citate, deși raza de acțiune e identică cu raza de acțiune a rachetelor utilizate de bombardierele strategice, dimensiunea noilor rachete KRBB este mai mică.

Rachetele pot lovi ținte la o distanță de până la 600 kilometri distanță, mai precizează sursa citată. În comparație raza rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune din dotarea bombardierelor este între 1.000 și 6.500 kilometri.

Informația publicată de agenția de presă rusă vine la aproximativ o lună după anunțul cu privire la integrarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pe avioanele Su-34M Fullback utilizate de ruși în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Amintim că la începutul anului au existat informații, tot în presa rusă, despre posibilitatea ca noile Su-57, considerate de ruși de generația a V-a, să fie echipate cu rachete capabile să lovească la 300 kilometri distanță. Potrivit unei surse rămase anonime a agenției ruse Tass, avioanele Su-57 sunt capabile în prezent să lovească la 120 de kilometri distanță.

 

Rachete de croazieră cu rază lungă, dar pe ce avioane? Rușii dețin doar 10 avioane Su-57

 

2. Su-57 ruse... (su_57_nou_93778000.jpg)

Rachete înaintea avioanelor. Su-57. Rușii au dezvoltat rachete cu rază de acțiune asemănătoare bombardierelor pentru „noile” Su-57

Su-57 ar fi trebuit să fie o poveste de succes pentru aviația rusă. Doar că programul a debutat cu numeroase probleme tehnice, mai ales la parte de motor, prăbușirea primului avion din producția de serie, și apoi întârzieri privind livrarea.

În ceea ce privește motorul, rușii au ajuns la concluzia că motorul Saturn AL-41F pur și simplu nu este suficient de puternic pentru Su-57, dar spun că au rezolvat problema și dezvoltă astfel noile motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57.

Nu există o informație oficială, dar toate datele indică faptul că Rusia deține aproximativ 10 avioane Su-57.

De menționat și faptul că în vara acestui an premierul rus a trasat ca obiectiv principal creșterea producției Su-57.

Știm că până la finalul anului trecut Rusia dispunea de 5 avioane Su-57: unul livrat în 2020, două în 2021 și două în 2022. Ulterior, în ultimele zile ale lui 2022, Rusia a anunțat livrarea unui nou lot, fără să precizeze numărul. Presa rusă a înaintat numărul de 5 aparate. Astfel, în total, în cel mai fericit caz, Rusia dispune de 10 avioane Su-57.

În 2019 Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au semnat un contract pentru livrarea a 76 de avioane de tip Su-57.

Cu toate că Moscova afirmă despre Su-57 că ar fi aeronave de generația a 5-a, ceea ce se vrea răspunsul rus la F-35, mulți experți sunt de părere că Su-57 e de fapt o aeronavă de generația 4.5.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel