Rachetele hipersonice Kinzhal, pe bombardiere Su-34. Rușii susțin că primul ”cuplu” de acest gen a fost întrebuințat în Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 04.09.2023, citând o sursă din mediul militar, că un avion multifuncțional de vânătoare-bombardament de tip Su-34 a întrebuințat o rachetă hipersonică Kinzhal în timpul operației militare speciale din Ucraina.

“Un avion Su-34 a folosit o rachetă hipersonică Kinzhal pe timpul operației militare speciale. Primul echipaj, care a îndeplinit cu succes o misiune de acest tip a fost propus pentru premiere”, a precizat sursa agenției.

Kinzhal este un complex nou rusesc cu rachete hipersonice aerobalistice. Platforma principală purtătoare a acestor rachete este avionul de interceptare MiG-31K, adaptat special în acest scop. Pe lângă acesta, anterior, reprezentanții ruși au anunțat că vor mai fi folosite bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și avioane de vânătoare-bombardament Su-34.

Rachetă Kinzhal, captură video  ministerul rus al apărării

Principalele caracteristici ale complexului de rachete Kinzhal au fost prezentate de președintele rus, Vladimir Putin, în discursul său din fața Adunării Federale din 01 martie 2018. Este vorba despre o viteză de aproximativ 10 Mach și o bătaie de peste 2.000 de kilometri. Racheta manevrează de-a lungul întregii traiectorii, fapt ce îi permite să depășească toate sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă. Greutatea rachetei, care poate fi dotată cu ogive convenționale sau nucleare, este de 500 de kilograme. Racheta este destinată pentru distrugerea de ținte terestre și navale.

Complexul de rachete Kinzhal se află în serviciul de luptă experimental începând din luna decembrie 2017. În mod oficial, prima întrebuințare în luptă a acestuia a avut loc pe 18 martie 2022, în timpul operației militare speciale din Ucraina.

Totuși, evenimentele din această primăvară au arătat că rachetele Kinzhal pot fi interceptate: mai multe Kinzhal, interceptate în Ucraina de sisteme occidentale.

Comentariul autorului:

Foto: Bombardiere rusești Su-34, sursă : Ministerul Apărării din Rusia

Probabil că noile rachete hipersonice de tip Kinzhal au fost amplasate la bordul bombardierelor de front Su-34M, care au început să sosească la trupele ruse începând din anul 2021. În prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de 14 aeronave de acest tip, majoritatea fiind incluse în compunerea Regimentului 277 Aviație de Bombardament din cadrul Diviziei 303 Aviație Mixtă a Armatei 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană (Regiunea Militară Est).

Anterior, Forțele Aerocosmice ruse au primit în dotare aproximativ 120 de avioane de tip Su-34, cu care au fost formate 10 escadrile de aviație.

Trebuie precizat faptul că instalarea rachetelor hipersonice Kinzhal pe avioanele Su-34 reprezintă o extindere importantă a capacităților de întrebuințare a acestora. În acest fel, noile aeronave se vor adăuga singurului regiment existent dotat cu avioane de interceptare MiG-31K, format din două escadrile de aviație. Acesta aparține Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) și este dislocat pe aerodromul Savasleyka din regiunea Nijni Novgorod.

Sursa: tass.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel