Mitul hipersonic rus s-a spulberat: 6 rachete Kinzhal, interceptate în Ucraina de sisteme occidentale. Atacul ratat a costat Rusia 120 de milioane de dolari

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia a lansat în această noapte unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, un atac „excepțional prin densitatea sa”, așa cum l-a caracterizat șeful administrației militare de la Kiev. Atacul a inclus și lansarea a 6 rachete hipersonice Kinzhal de pe avioane MiG-31K.

Informația privind doborârea celor 6 rachete hipersonice Kinzhal a fost anunțată oficial de către Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

1. -imagine fara descriere- (rr_82654000.jpg)

Potrivit armatei ucrainene în total au fost lansate 18 rachete de pe platforme maritime, aeriene și terestre. 

 

Rusia a lansat 6 rachete hipersonice Kinzhal, toate interceptate. În total costul atacului masiv ratat asupra Ucrainei se ridică la 120 de milioane de dolari

 

Ocupantul rus a lansat atacuri în direcția nord, sud și est, inclusiv asupra Capitalei Kiev.

Ucrainenii susțin că au interceptat și doborât toate cele 18 rachete, inclusiv 9 drone.

Rachetele hipersonice Kinzhal au fost lansate de pe avioane MiG-31K. Au mai fost lansate de pe platforme maritime din Marea Neagră și 9 rachete de croazieră Kalibr. Trei rachete S-400 și Iskander-M au fost de asemenea lansate de pe platforme terestre.

4. Avioane ru... (mig-31_46729000.jpg)

Avioane rusești de tip MiG-31. Foto: Defence Express

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei nu precizează ce sisteme au reușit interceptările. Publicația Mil.ua anticipează că e vorba de Patriot, însă ucrainenii dispun și de alte sisteme antiaeriene occidentale moderne.

Potrivit sursei citate, cele mai multe pagube au avut loc într-un district al Kievului după ce resturi ale unor rachete au căzut pe o clădire și au provocat un incidendiu ce s-a extins la mai multe mașini. Focul a fost stins în cele din urmă.

Alte resturi au căzut în zone forestiere. Trei persoane au fost rănite în total.

Publicația ucraineană Pravda a calculat costul atacului eșuat al Rusiei: 120 de milioane de dolari! 

Spre exemplu doar o rachetă de croazieră Kalibr costă 6.5 milioane de dolari, în timp ce o rachetă hipersonică Kinzhal costă 10 milioane de dolari. Astfel, jumătate din costul total al rachetelor și dronelor lansate în atacul masiv din noaptea aceasta asupra Ucrainei e reprezentat de cele 6 rachete hipersonice Kinzhal interceptate.

Trebuie subliniat că informația nu a fost încă confirmată de aliați, doar de Armata Ucrainei. Însă nu ar fi prima rachetă hipersonică Kinzhal interceptată de un Patriot.

 

Un sistem american Patriot a mai reușit în aceste zile să intercepteze o rachetă hipersonică rusească Kinzhal

 

3. Sistem Pat... (patriot-kinzhal_59972900.jpg)

Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

La 6 mai, generalul Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că armata ucraineană a doborât racheta rusă Kinzhal cu ajutorul sistemului de apărare aeriană Patriot. 

Informația părea că se înscrie în zona războiului psihologic și a fost desigur negată de ruși. Doar că ulterior a venit confirmarea oficială chiar de la Pentagon. 

Marți, 9 mai, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat faptul că în premieră, o rachetă hipersonică a fost interceptată de un sistem Patriot.

"Pot confirma că ei [ucrainenii - n.r.] au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot", a declarat Ryder.

Rusia, care a prezentat rachetele hipersonice Kinzhal pe care le-a lansat de mai multe ori asupra Ucrainei de pe avioane MiG-31K, mereu ca rachete imposibil de interceptat, a negat atunci că un Kinzhal a fost interceptat.

CITEȘTE ȘI: Rusia schimbă tactica pentru ca aviația să oprească contraofensiva Ucrainei. Misiune sinucigașă cu scopul de a atrage apărarea antiaeriană departe de front?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel