Rusia construiește în grabă un aerodrom în Belarus, aflat la 22 km de granița cu Ucraina. Risc privind noi atacuri ale aviației

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Aerodromul „Zyabrivka” se află la doar 22 km de frontiera cu Ucraina, dar rușii se încăpățânează să-l renoveze. Potrivit unor imagini recente din satelit, lucrările la aerodromul aflat în apropiere de orașul Gomel, în sud-estul Belarusului, sunt aproape de finalizare.

În special, se remarcă contruirea de terasamente pentru amplasarea de stații radar, iar localnicii au observat o creștere a numărului de militari și echipamente rusești.

Radiolocatoarele sunt instalate pe terasamente pentru pentru a putea detecta de la o distanță mai mare a țintele care zboară la joasă altitudine (avioane și rachete de croazieră).

Structuri similare sub formă de movile terasate pot fi văzute, de exemplu, în unitatea militară 1146, regimentul de rachete antiaeriene care, asigură  protecția centralei nuclear-electrice (CNE) Astravetskaya, din Belarus, potrivit publicației Radio Svoboda (vezi fotografia de mai jos).

Pe lângă lucrările genistice de amenajare, pe aerodrom a sosit și un convoi logistic cu carburanți, ceea ce indică faptul că refacerea este aproape de finalizare

Aerodromul „Zyabrivka” din Belarus este deja utilizat în mod activ de armata rusă. În special, la sfârșitul lunii iulie, de pe acesta au fost lansate rachete antiaeriene din complexe S-300/400 împotriva unor obiective terestre din regiunea Cernigov situată în nord-estul Ucrainei, potrivit publicației Defense Express.

Pe de altă parte, amplasarea aerodromului la doar 22 km de granița cu Ucraina îl face accesibil unui număr semnificativ de arme aflate în dotarea Forțelor Armate ucrainene, inclusiv sisteme de artilerie cu rază mai mică de acțiune.

Totuși, este importantă utilizarea unor arme precise, datorită faptului că aerodromul este situat în apropierea unor clădiri rezidențiale, potrivit Defense Express.

Conducerea militară ucraineană estimează ca redusă probabilitatea unui atac terestru dinspre Belarus, dar aceasta este luată în considerare.

În acest sens, locțiitorul comandantului Forțelor Întrunite ucrainene, Evgheni Silkin, a declarat, pe 19 octombrie, că „probabilitatea unei invazii dinspre granița de nord, cu Belarus, este foarte mică, dar nu este complet exclusă. Conform evaluării noastre, până la sfârșitul acestui an inamicul nu va putea acumula suficiente forțe pentru o ofensivă, dar în primăvară o astfel de amenințare poate crește”.

Rusia transferă, în prezent, pe teritoriul Belarusului rămășițele diviziei „de elită” Taman, în special Regimentul 1 Infanterie Motorizată, potrivit Defense Express.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel