Rușii jubilează și văd deja avioane Su-35 doborând F-35 americane într-o viitoare confruntare între Iran și Israel

Darius Muresan |
Data publicării:

Decizia Iranului de a achiziționa avioane de luptă rusești Su-35 a provocat extaz în presa de specialitate rusă. În fond, Su-35 e cel mai promovat produs al aviației militare ruse. Însă e Su-35 capabil să se ia la „trântă” cu F-35, așa cum susțin rușii?

În aceste zile Iranul a confirmat oficial că a achiziționat avioane de luptă rusești Su-35. Afacerea era așteptată în contextul în care Rusia a beneficiat și beneficiază în continuare de sprijin militar masiv din partea Iranului, în ceea ce privește muniție și drone, pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.

Rusia încă nu a confirmat oficial tranzacția.

Nu e clar câte avioane va primi Iranul, deși în presă a fost avansat numărul de minimum 18. Știm cu certitudine însă că 24 de Su-35 Flanker-E au fost contractate de Egipt. Doar că tranzacția a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene.

Întrucât, Egiptul a plătit deja, iar avioanele fuseseră construite, contractul nu a putut fi anulat. Dar, Cairo a autorizat United Aircraft Corporation (UAC) din Rusia să le revândă în numele său. 

 

Propaganda rusă jubilează și deja vede avioane Su-35 rusești doborând F-35 Lightning II de producție americană

 

2. Su-35 ruse... (su-35_85070300.png)

Su-35 rusesc. Foto: TehcInsider

Tranzacția a dus în extaz presa din Rusia, în contextul în care Su-35 - cel mai promovat produs al industriei aeronautice din Rusia, are un nou client extern.

Portalul rus pro-Kremlin Vzgyad consideră tranzacția o „realizare majoră a industriei” de apărare din Rusia și scrie că achiziția de Su-35 de către Iran va sparge dominația Israelului în regiune și va slăbit poziția SUA în Orientul Mijlociu.

Rușii jubilează și în contextul în care afacerea s-ar putea ridica la câteva miliarde de dolari.

Publicația rusă îl citează pe Alexei Leonkov, un expert militar editor la o revistă de specialitate din Rusia, care vede deja cum Su-35 doboară F-35 israeliene.

„Iranul nu e capabil să producă singur avioane de generația 4 ++ precum Su-35 care pot detecta F-35 și F-22 cu tehnologie stealth. Decizia iranienilor e una corectă. Cred că vor achiziționa și rachete aer-aer, aer-sol și antiradar pentru Su-35”, a precizat expertul rus care a adăugat că Israelul își ținea „până acum” vecinii în lesă scurtă cu F-35 și F-16, dar superioritatea Su-35 va schimba balanța.

„F-35 e un avion proiectat pentru lovituri la distanță, confruntarea directă e un punct slab. Dacă Iranului îi vor fi furnizate și rachete ghidate aer-aer cu rază lungă de acțiune pentru Su-35, atunci putem să vedem avioane de luptă americane doborâte de la distanțe mari”, a conchis rusul.

Amintim că Israelul deține o versiune personalizată a F-35 Lightning II, fiind un stat privilegiat din acest sens. Versiunea modificată special pentru Israel permite avioanelor americane de generația a 5-a să ajungă inclusiv în Iran.

CITEȘTE ȘI: De data aceasta e fără echivoc: Su-35, generația 4 ++, doborât în Ucraina (Foto). Lovitură de imagine pentru aviația militară rusă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel