Rușii fac din nou „valuri în Marea Neagră”. După ce a scufundat corveta ucraineană capturată Ternopil, Rusia a lansat rachete asupra altor ținte navale în timpul exercițiilor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 28.07.2023, că, într-un raion maritim situat în partea de vest a acvatoriului Mării Negre, militarii ruși au executat un exercițiu cu lansarea practică de rachete de mai multe tipuri.

“Pe timpul exercițiului, au fost executate lansări practice de rachete antinavă cu bazare maritimă de tip Uran, precum și de rachete cu bazare navală și aeriană Moskit și H-31A asupra unor ținte navale amplasate în partea de vest a acvatoriului Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al FRMN, citat de agenția Interfax.

 

Rușii au lansat rachete asupra unor ținte navale

 

Potrivit datelor prezentate de militarii ruși, la exercițiu au participat vedetele purtătoare de rachete Ivanovets și R-60, avioane de vânătoare Su-30SM și complexe de rachete de coastă Bal.

“Tragerile au fost executate cu succes. Focoasele rachetelor au lovit țintele cu lovituri directe, în intervalele de timp stabilite”, au precizat reprezentanții FRMN.
După cum au menționat aceștia, exercițiul a fost executat în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al FRMN.

Pe 19 iulie, Ministerul rus al Apărării a transmis că: “În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și desființarea coridorului maritime umanitar, începând din 20 iulie, ora 00:00 (ora Moscovei), toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare”.

“În consecință, statele sub al căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, au menționat reprezentanții ministerului.

“Un număr de zone maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. Au fost emise avertismente de informații relevante privind retragerea garanțiilor de securitate pentru navigatori, în ordinea stabilită”, au concluzionat reprezentanții militari ruși.

Acordul privind cerealele a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. La acea dată au fost semnate două documente, privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Chernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor din calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești. Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Termenul limită a expirat pe 17 iulie.

Moscova nu a mai prelungit acordul privind cerealele și pe 17 iulie a notificat despre obiecțiile sale Ankara, Kievul și ONU.

 

E a doua oară când Rusia scufundă nave în timpul unor exerciții, după episodul cu corveta ucraineană capturată Ternopil

 

2. -imagine fara descriere- (scufundare_corveta_ternopil-02_67525800.png)

Comentariul autorului: Este pentru a doua oară în ultimele zile când FRMN desfășoară exerciții în vestul și nord-vestul Mării Negre, cu lansări practice de rachete antinavă. Un exercițiu similar, a fost executat și pe 21 iulie, când vedeta purtătoare de rachete Ivanovets a lansat rachete antinavă Moskit asupra unei nave-țintă, al cărui rol a fost jucat chiar de fosta corvetă ucraineană Ternopil.

Prin desfășurarea acestor exerciții, partea rusă intenționează să se impună în această zonă a Mării Negre, după expirarea acordului privind cerealele, realizat sub auspiciile Turciei și ONU.

Partea rusă a anunțat recent și faptul că va începe să inspecteze navele civile din Marea Neagră, pentru a preveni furnizarea de muniții și echipamente militare către armata ucraineană. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel