Demonstraţie de forţă în Marea Neagră: Rusia scufundă o corvetă ucraineană capturată în 2014 (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca parte a unor manevre militare - mai mult o demonstraţie de forţă - Armata rusă a scufundat corveta ucraineană Ternopil, care a fost capturată în 2014 în timpul ocupării Peninsulei Crimeea. O înregistrare video în care se vede cum nava este lovită a fost publicată de Ministerul rus al Apărării. În timpul unor trageri de antrenament în partea de nord-vest a Mării Negre, corveta rusă Ivanoveț din clasa Tarantul a Flotei Mării Negre a lovit nava țintă cu o rachetă de croazieră anti-navă.

 

 

Analiştii militari ucraineni au analizat caracteristicile navei ceea ce le-a permis să se facă o presupunere că ținta lovită a fost corveta Ternopil din cadrul Proiectului 1124M, capturată în timpul ocupării Crimeei.

Racheta a lovit mijlocul navei deasupra liniei de plutire și a explodat. Ruşii nu au prezentat rezultatele finale ale loviturii directe a rachetei, dar se presupune că nava s-a scufundat.

P-270 Moskit este o rachetă de croazieră anti-navă supersonică sovietică cu un focos penetrant de 300 dintre care 150 de kilograme de explozibil.

 

Corveta Ternopil


La momentul capturării în 2014, Ternopil (U209) era cea mai nouă corvetă a Marinei ucrainene - a fost lansată la apa la 15 martie 2002. 

Nava de 930 de tone a fost înarmată cu un tun naval АК-176 de 76 mm, două tuburi torpiloare de 533 mm și un lansator de rachete antisubmarin RBU-6000 Smerch-2.

Capacitatea antiaeriană a navei era reprezentată de tunul АК-630М de 30 mm și de sistemul de rachete antiaeriene Osa-MA. În plus, echipajul a fost înarmat cu mai multe MANPADS Strela-3.

La 3 martie 2014, militarii Flotei Mării Negre a Rusiei au încercat să forțeze predarea echipajului corvetei ucrainene Ternopil în Crimeea.

După ce a refuzat să se predea, echipajul navei a fost complet izolat de uscat, ceea ce a făcut imposibil pentru marinari chiar și să primească hrană la bord.

La 5 martie, căpitanul navei de război Maksim Iemelianenko a declarat că a observat semne de pregătire pentru capturarea corvetei, dar personalul era pregătit să respingă atacul. Cu toate acestea, imediat după ce ruşii au capturat nava, a dezertat la Flotă Mării Negre a Federației Ruse, comițând un act de înaltă trădare.

Iemelianenko este singurul membru al echipajul navei care Ternopil a trădat jurământul. Astăzi, potrivit SBU, el luptă împotriva Ucrainei ca parte a Forțelor Armate Ruse pe fregată Ladni, în calitate de ofițer secund.

După cum s-a raportat anterior, Rusia a început să distrugă navele capturate de la Marina ucraineană, aflate acum în Sevastopol și Donuzlav, care după 2014 se aflau pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea, ocupată temporar.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel