Rușii au lansat la apă corveta Buyan-M, purtătoare de rachete Kalibr, dar nu o lasă Flotei Ruse de la Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Naro-Fominsk, Proiect 21631, clasa Buyan-M
Corveta Naro-Fominsk, Proiect 21631, clasa Buyan-M

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 09.12.2022, în Republica Tatarstan, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a avut loc ceremonia de lansare la apă a navei mici purtătoare de rachete Naro-Fominsk, Proiect 21631, clasa Buyan-M.

Potrivit dezvoltatorului, corvetele din cadrul Proiectului 21631 sunt nave multifuncționale, concepute pentru paza și apărarea zonei economice a statului, dar și-au demonstrat capabilitățile în timpul operației militare ruse din Siria.

Acestea sunt construite la Zelenodolsk începând din 2010. În prezent, nouă nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M se află în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse, iar cea de-a zecea se află în etapa finală a testelor de stat.

„Construcția în serie extinsă a navelor de suprafață multifuncționale face posibilă actualizarea componentei de suprafață a forțelor marinei, îmbunătățește semnificativ potențialul flotelor și crește eficiența îndeplinirii misiunilor încredințate. Echipajele noilor nave sunt pregătite la Centrul întrunit de instrucție al Forțelor Navale, conform unor programe moderne”, a declarat comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov,

La ceremonie au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Tatarstan, Comandamentului Principal al Forțelor Navale, administrației municipale din Zelenodolsk și conducerii Ak Bars Holding Company.

Comentariul autorului: Deși inițial era destinată Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), nava mică purtătoare de rachete Naro-Fominsk va fi livrată Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB). Aceasta urmează să fie transferată de la Zelenodolsk în Marea Baltică pe apele interne.

Cea de-a zecea navă din clasa Buyan-M, Grad, se află și ea în Marea Baltică, unde desfășoară etapa finală a testelor de stat, după care se va alătura FRMB.

În prezent, în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse se află nouă nave de acest tip, repartizate astfel: patru pentru FRMN (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Graivoron), trei pentru Flotila rusă din Marea Caspică (Grad Sviyazhsk, Uglich, Veliky Ustiug) și două pentru FRMB (Zeleny Dol, Serpukhov).

Ultima navă din cadrul Proiectului 21631 comandată de Ministerul rus al Apărării, Stavropol, se află în construcție și va fi livrată FRMC în anul 2024. Astfel, fiecare beneficiar, respectiv FRMN, FRMB și FRMC va dispune de câte patru nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M, al căror armament principal este reprezentat de complexul universal de rachete Kalibr-NK, cu opt rachete de croazieră 3M14.

Surse: mil.ru, tass.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel