Rusia vrea modificarea Strategiei Naționale de Securitate pentru a-şi justifica mai uşor politica agresivă. Moscova nu renunţă la promovarea de false naraţiuni despre acţiunile statelor occidentale

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patrushev, a declarat recent că Moscova pregăteşte o versiune revizuită a Strategiei Naționale de Securitate, iar modificare care ar urma să fie făcute acestui document de planificare strategică vor face referire la modul în care Rusia va răspunde ’’acțiunilor neprietenoase’’ ale țărilor străine. În linii mari, ideologii şi strategii militari de la Moscova vor insista să accentueze o veche naraţiune propagandistică, pe care o tot o repetă şi prin alte documente de planificare strategică, că NATO reprezintă o ameninţare de securitate pentru integritatea teritorială a Rusiei.

Consiliul rus de securitate pregătește o versiune actualizată a Strategiei Naționale de Securitate, care va înlocui versiunea anterioară adoptată în decembrie 2015.

Versiunea actuală a acestui document de planificare strategică a fost adoptată în 2015 și ar trebui modificată la fiecare șase ani. Potrivit lui Patrushev, versiune actualizată va avea ca scop îmbunătățirea semnificativă a bunăstării populației, consolidarea capacităților de apărare ale Rusiei, consolidarea unității interne și atingerea obiectivelor naționale de dezvoltare.

O atenție deosebită este acordată păstrării capabilităţilor de descurajare nucleară la un nivel destul de ridicat, menținerii pregătirii pentru luptă a forțelor armate și păstrării unei poziții de lider în dezvoltarea și producția de arme avansate.

Noul document va lua în considerare schimbările pe plan politic şi miliar, cu accent pe creșterea riscurilor militare și amenințărilor militare, a declarat secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev pentru Rossiskaia Gazeta.

Versiunea revizuită a Strategiei Naționale de Securitate face trimitere la „legitimitatea luării de măsuri simetrice și asimetrice pentru a contracara și preveni acțiuni neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială” ale Federației Ruse, a spus Patrushev.

Întrebat de mass-media dacă acest lucru înseamnă „acțiuni militare”, Patrushev a răspuns că acestea „sunt metode de constrângere”, şi vor fi aplicate dacă este necesar.

În primul rând, însă, Rusia, conform strategiei, va răspunde acțiunilor neprietenoase „prin introducerea unor măsuri economice speciale”.

 

Rusia susţine că SUA și țările occidentale vor slăbirea statalității sale

 

Potrivit lui Patrushev, amenințările la adresa securității naționale au suferit modificări semnificative. SUA și țările occidentale „caută să-și mențină hegemonia globală”, care „provoacă creșterea tensiunilor interstatale, duce la slăbirea sistemului internațional de securitate”.

"Există mai multe astfel de acțiuni față de Rusia care vizează slăbirea statalității rusești, a unității interne, a potențialului de apărare", a spus Patrushev. „Aceasta este presiunea politică și economică, încercările de a destabiliza situația socială și politică din țară, instigarea și radicalizarea mişcărilor de protest, erodarea valorilor spirituale, morale şi tradiționale rusești.”

Patrushev susţine că Occidentul falsifică istoria, dar unită de falsurile istorice pe care Moscova le promovează cu privire la începerea, parcursul şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Rusia nu a recunoscut nici până astăzi crimele comise pe când purta numele de URSS.

"Un număr de state numesc în mod deschis Rusia o amenințare și chiar un adversar militar. Campania occidentală de falsificare a istoriei lumii prinde avânt, sentimentele rusofobe se formează în mod intenționat", a declarat secretarul Consiliului de Securitate.

 

În apărarea împotriva amenințărilor militare, Rusia intenționează să se bazeze pe armele nucleare

 

„Se acordă o atenție specială menținerii la un nivel suficient a capacității de descurajare nucleară și pregătirii pentru luptă a forțelor armate, menținerea conducerii în dezvoltarea și producerea de arme avansate, asigurarea unui nivel ridicat de condiție morală, politică și psihologică a personalului militar și pregătirea cetățenilor pentru serviciul militar ", a spus Patrushev.

În noua versiune a strategiei, a spus el, principala prioritate va fi „salvarea poporului rus”, precum și îmbunătățirea bunăstării acestora, economia bazându-se în principal pe potențialul intern.

Strategia va menționa că priorități naționale „protejarea valorilor spirituale și morale tradiționale rusești, a culturii și a memoriei istorice”.

Patrusheva subliniat importanța includerii amenințărilor cibernetice în noua versiune a strategiei, adăugând că este necesară protejarea suveranității Rusiei în spațiul cibernetic, având în vedere încercările străine de a interveni în afacerile interne ale Rusiei prin atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel