Rusia va furniza Iranului un satelit avansat capabil să urmărească ținte militare

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Rusia intenționează să ofere Iranului un satelit avansat, care să îi ofere Teheranului o capacitate fără precedent în urmărirea potențialele ținte militare din Orientul Mijlociu și nu numai, relatează Washington Post, citând oficiali americani și din Orientul Mijlociu.

Conform planului, satelitul rusesc "Kanopus V", susținut de o cameră de înaltă rezoluție, va fi livrat Teheranului, ceea ce ar putea spori considerabil capacitățile de spionaj ale Iranului.

Satelitul, care se așteaptă să fie lansat în următoarele luni, ar permite Teheranului să monitorizeze instalațiile petroliere din Golf, bazele militare israeliene și cazărmile irakiene care găzduiesc forțele SUA.

Deși "Kanopus V" este declarat la comercializare "pentru uz civil", în achiziție au fost implicați oficiali militari iranieni.

Comandanții Gărzii Revoluționare au efectuat mai multe vizite în Rusia, începând din 2018, pentru a  negocia condițiile acordului.

Experți din Rusia s-au deplasat, recent, în Iran, pentru a pregăti echipaje terestre care să opereze satelitul.

Iranul intenționează să controleze satelitul rus dintr-o instalație modernă situată în apropierea orașului Karaj, în nordul țării.

Conform acordului, satelitul va fi lansat din Rusia și va transporta tehnologii rusești care îi facilitează activitatea.

Această dezvăluire vine cu puțin timp înainte de prima întâlnire a președintelui SUA Joe Biden cu omologul său rus Vladimir Putin, și s-ar putea adăuga la lista tensiunilor dintre Washington și Moscova, care au culminat cu atacurile cibernetice ruse asupra Statelor Unite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel