Rusia vrea un „bastion strategic” împotriva Occidentului. Trimite trupe și rachete în Libia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
prim-ministrul Libiei, Fayez al-Sarraj şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov
EXCLUSIV
prim-ministrul Libiei, Fayez al-Sarraj şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov

Rusia lui Vladimir Putin pune la cale o nouă strategie militară în Nordul Africii. Din câte se pare, Rusia intenționează să desfășoare trupe și sisteme de rachete în estul Libiei pentru a prelua controlul celui mai mare traseu de migrație din Africa spre Europa, dar în acelaşi timp intenţioneză să pună bazele şi unui bastion anti-occidental în regiune.

Serviciile de informații din Marea Britanie au informat-o pe premierul britanic Theresa May că Rusia transferă trupe și sisteme de rachete în Libia în încercarea de a se impune în lupta împotriva Occidentului, a declarat The Sun, adăugând că Vladimir Putin dorește să transforme această țară din nordul Africii într-o „bază de rachete” și o „nouă Sirie”.

Presa britanică a adăugat că Moscova urmărește prin această mutare strategică să preia controlul celui mai mare traseu de migrație ilegală spre Europa care traversează Marea Mediterană.

„Se crede că scopul principal al Moscovei este de a prelua controlul asupra acestei țări din Africa de Nord, prin care trece cel mai mare traseu de migrație ilegală către Europa”, scire The Daily Mail.

Rusia a detașat mai mulți militari din forțele speciale și personal din direcția principală a Statului Major (fost GRU) în estul Libiei, mai spune The Sun, citând surse anonime din guvernul britanic. Potrivit ziarului, militarii ruși antrenează soldații din armata feldmareșalului Khalifa Haftar, căruia Moscova îi furnizează și arme grele (rachete Kalibr şi sistemul de rachete sol-aer S-300).

În Libia, Rusia a creat deja două baze militare pe coasta de nord-est a țării - în orașele Tobruk și Benghazi. Ambele baze au fost deschise sub paravanul unei companii militare private Wagner, susține The Sun.

Putin vrea să preia controlul acestor teritori pentru a „maximiza influența sa asupra Occidentului”.

Surse apropiate de Ministerul rus al Apărării au confirmat pentru RBK prezența armatei ruse în Libia. Contingentul rus din țara nord-africană este reprezentat, printre altele, de unități de asalt de elită care au fost transferate, în ultimele luni, în estul Libiei din regiunea Moscovei. Sursele RBK au indicat că aliatul Rusiei în Libia este armata națională a țării condusă de feldmareșalul Khalifa Haftar.

Potrivit The Sun, prim-ministrul britanic Theresa May a fost anunțată cu privire la presupusa activitate a Rusiei în Libia cu o zi înainte. Dacă Moscova câștigă controlul asupra coastei nordice a țării, aceasta va putea controla intensitatea fluxurilor de migranți din Africa spre Europa, a declarat pentru publicație un oficial britanic. "Pericolul constă în faptul că suntem extrem de vulnerabili la fluxurile de migrație și față de șocurile petroliere, care depind de situația din Libia", a avertizat oficialul britanic.

Șeful comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, a numit activitatea Moscovei drept "alarmantă", dar "așteptată". ,,Ei (rușii) vor încerca, fără îndoială, să folosească controlul asupra rutelor de migrație din Africa în scopuri politice", a spus Tugendhat.

În seara zilei de 8 octombrie, mai mulți deputați influenți au cerut premierului May să ia măsuri urgente pentru a ,,contracara amenințarea Rusiei" în Libia, scrie The Sun.

"Nu putem ignora acest lucru", a declarat deputatul britanic și vicepreședintele partidului conservator de guvernământ, James Cleverley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel