Rusia transformă Azov în mare rusească. În porturile Berdyansk și Mariupol vor fi create baze navele pentru Flota rusă

Ionel Copcea |
Data publicării:

Primarul orașului Mariupol din așa-zisa Republică Populară Donețk, Oleg Morgun, a declarat, pe 12.02.2023, că municipalitatea are toate resursele necesare pentru a crea o bază navală pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN). 

“Este planificat și din partea noastră există dorință în acest sens. Da, există toate condițiile necesare pentru a crea un punct de dislocare pentru flotă. Oamenii vor lucra în această direcție”, a spus primarul, răspunzând la o întrebare a unui corespondent al agenției de presă Tass despre posibila creare a unui punct de bază al FRMN în localitate.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat că ministerul are în vedere desfășurarea de nave de sprijin, servicii de urgență și unități de reparații navale ale Forțelor Navale în porturile Berdyansk și Mariupol. Acesta a subliniat că Marea Azov a devenit din nou marea interioară a Rusiei, “așa cum a fost timp de trei sute de ani din istoria ţării noastre”.

 

Importanța Mării Azov

 

Comentariul autorului: Pe lângă Marea Neagră, în zona de responsabilitate a FRMN se află atât Marea Azov, cât și Marea Mediterană. Astfel, înființarea unor facilități ale FRMN în cele două porturi de la Marea Azov este foarte probabilă.

În cazul în care Rusia va păstra în cele din urmă fostele regiuni ucrainene anexate în anul 2022, porturile Berdyansk și Mariupol ar putea să ofere o protecție sporită pentru navele de luptă în comparație cu cele două porturi de la Marea Neagră, respectiv Sevastopol și Novorossiysk, în care funcționează bazele navale principale ale FRMN.

De exemplu, dacă la Sevastopol și Novorossiysk a fost posibilă organizarea de către armata ucraineană a unor atacuri cu drone maritime, acest lucru ar fi mult mai dificil în cazul celor două porturi de la Marea Azov. Pentru accesul dinspre mare către acestea este nevoie de trecerea pe sub podul Crimeea din Strâmtoarea Kerci, care este controlată de autoritățile ruse. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel