Rusia - SUA, risc de ”confruntare militară”. Lavrov: ”Americanii au fost avertizați”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Riscul unei confruntări între Rusia şi SUA este în creştere, a declarat marţi seara ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Declarația a fost făcută la televiziunea publică Pervîi kanal, Lavrov invocând ca argument avansarea infrastructurii militare a NATO către frontierele Federaţiei Ruse, potrivit agenţiilor de presă (oficiale) ruse RIA Novosti şi TASS.

'Aceşti paşi sporesc riscul, inclusiv al unei confruntări militare, ceea ce este inacceptabil pentru Rusia, fapt despre care partenerii americani au fost avertizaţi', a afirmat şeful diplomaţiei ruse, indicând faptul că Moscova ia deja măsuri punctuale împotriva reprezentanţilor SUA pe care îi acuză de 'retorică rusofobă'.

'Dacă luăm în considerare efervescenţa pasiunilor politice, intensitatea retoricii, care depăşeşte uneori ceea ce se considera recent în diplomaţie drept standarde morale, se poate spune că riscul unei confruntări este în creştere, tensiunea sporeşte. SUA au iniţiat avansarea NATO către graniţele noastre sub forma desfăşurării unor infrastructuri militare', a insistat Lavrov, adăugând că Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa şi Germania îşi instalează batalioane în statele baltice şi în alte ţări care se învecinează cu spaţiul fostei URSS.

'Ei (americanii) promovează iniţiative de a include Ucraina şi Georgia în NATO, celor două ţări fiindu-le oferită o invitaţie formală', a declarat Lavrov în cadrul emisiunii 'Bolşaia igra' ('Joc mare') de pe Pervîi kanal.

El a comparat situaţia actuală din regiune cu evenimentele din 2008, când preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, considera că 'totul îi este permis şi şi-a atacat proprii cetăţeni', făcând referire la războiul din Osetia de Sud.

Acelaşi lucru, potrivit lui Lavrov, se poate spune astăzi despre Ucraina - confirmarea permanentă că Ucraina va fi în NATO  'i-a înfierbântat creierul' preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi, în prezent, Kievul îşi sporeşte capacităţile militare de-a lungul liniei de contact din Donbas, potrivit RIA Novosti. Ministrul rus susţine că americanii au trimis acolo armament şi muniţii şi nu doar arme uşoare. În plus, instructorii americani şi canadieni acţionează în zonă, a adăugat el.

Partea rusă va insista asupra 'aplicării acordurilor de la Minsk' şi va cere ca 'aceia care ghidează acţiunile Kievului să forţeze autorităţile ucrainene să respecte aceste acorduri', a mai spus Lavrov, făcând referire la SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel