Rusia - stat agresor: Posibilități de lovire cu rachete Kalibr din bazinul Mării Negre. Stare de operativitate și perspective pe termen scurt

Ionel Cppcea |
Data publicării:
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

După mai bine de un an de zile de la invadarea Ucrainei, Rusia continuă să execute lovituri aproape zilnice cu drone de atac și rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă asupra unor ținte terestre de pe teritoriul ucrainean.

Unul dintre elementele de bază ale acestor atacuri este reprezentat de rachetele de croazieră de tip Kalibr, lansate de submarine și nave de suprafață din dotarea Forțelor Navale rusești. Centrul de greutate al acestor lovituri este situat în proximitatea României, respectiv în acvatoriul Mării Negre. Sporadic, la atacurile cu rachete Kalibr este conectată și Flotila din Marea Caspică, în dotarea căreia se află patru platforme purtătoare de suprafață (o fregată și trei nave mici purtătoare de rachete).

 

Flota rusă din Marea Neagră - situația actuală și starea de operativitate

 

În prezent, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) dispune de un total de 19 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv șapte submarine și 12 nave de suprafață, astfel:

- șase submarine Proiect 636.3 (B-237 Rostov pe Don, B-261 Novorossiysk, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod și B-271 Kolpino);

- un submarin Proiect 877B (B-871 Alrosa);

- trei fregate Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov);

- patru nave de patrulare Proiect 22160 (Vasili Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov);

- patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vishny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia și Graivoron);

- o navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800 (Tsiklon).

Pe submarine sunt amplasate complexe de rachete Kalibr-PL, iar pe navele de suprafață Kalibr-NK. În cazul submarinelor, rachetele sunt lansate cu ajutorul tuburilor lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri. Numărul maxim de rachete lansate la o salvă poate fi de șase unități.

Navele de suprafață dispun de instalații de lansare 3S14, cu două celule a câte patru rachete fiecare, adică un total de opt rachete (la o salvă).

Acest lucru înseamnă că posibilitățile teoretice ale FRMN de lansare de rachete Kalibr însumează 138 de rachete la o salvă.

Însă, trebuie ținut cont de faptul că, în prezent, nu toate platformele purtătoare sunt operaționale, iar o parte dintre acestea se află dislocate în afara acvatoriului Mării Negre. Între platformele inactive se află fregata Amiral Grigorovici și submarinul Novorossiysk, deplasate în șantiere navale din Marea Baltică pentru reparații, după ce au îndeplinit misiuni în cadrul escadrei din Marea Mediterană. De asemenea, submarinul Krasnodar și nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo se află în portul Tartus din Siria, de unde participă la misiuni în estul Mării Mediterane.

În concluzie, Rusia dispune în Marea Neagră de un total de cinci submarine și 10 nave de suprafață operaționale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Acestea pot să lanseze la o salvă 115 rachete de acest tip (35 de pe submarine și 80 de pe navele de suprafață).

Până în prezent, submarinele și navele de suprafață ale FRMN au lansat câteva sute de rachete Kalibr (3M14) asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Practica a demonstrat că cele mai utilizate au fost submarinele Proiect 636.3, fregatele Proiect 11356R și navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631. La polul opus s-au situat navele de patrulare Proiect 22160, care au dovedit o serie de vulnerabilități, legate în principal de mijloacele de apărare antiaeriană.

 

Perspective și evoluții pe termen scurt

 

Cotidianul rusesc Izvestia a informat, pe 18.05.2023, că, până la sfârșitul acestui an, în dotarea FRMN vor fi introduse încă patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800 (Askold, Amur și Tucha), precum și o navă de patrulare Proiect 22160 (Viktor Veliky).

Cu toate că strâmtorile de la Marea Neagră au fost închise de Turcia din cauza conflictului din Ucraina (în baza Convenției de la Montreux), cele patru nave noi se vor putea alătura imediat FRMN, deoarece au fost produse la șantiere navale din Marea Neagră (Kerci) sau partea continentală a Rusiei (Zelenodolsk), de unde pot fi aduse pe apele interne.

Noile nave de luptă ale FRMN vor dispune, în total, de 32 de rachete de croazieră Kalibr. Astfel, capacitatea totală a FRMN va crește la 170 de rachete la o salvă.

Concluzii: În pofida conflictului din Ucraina, care consumă resurse importante, Rusia reușește să continue modernizarea înzestrării FRMN și să crească posibilitățile de lovire ale acesteia. După ce recent în dotarea flotei a fost introdusă corveta stealth Merkury, până la sfârșitul anului în bazele navale de la Sevatopol și Novorossiysk vor fi aduse încă patru nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Acestea vor crește în mod semnificativ puterea de foc a grupării de trupe rusești de pe direcția strategică sud-vest.

Aflată încă în Marea Baltică, unde a fost produsă la Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg, corveta Merkury nu va putea fi adusă, deocamdată, în Marea Neagră. Specialiștii ruși apreciază că, după Parada navală principală, care va fi desfășurată la Sankt Petersburg cu ocazia Zilei Forțelor Navale (ultima duminică din luna iunie), corveta va fi redislocată în portul Tartus și va îndeplini misiuni în Marea Mediterană, până la anularea restricțiilor privind tranzitarea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel