Rusia şi joaca de-a spionajul în Germania. Activitate sub acoperire militar-diplomatică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Cetățeanul georgian Zelmikhan Hangoșvili, etnicul cecen care a fost împușcat mortal în centrul Berlinului pe 23 august.
Cetățeanul georgian Zelmikhan Hangoșvili, etnicul cecen care a fost împușcat mortal în centrul Berlinului pe 23 august.

Cunoscutul cotidian german Bild a descoperit detalii biografice referitoare la cel de-al doilea diplomat rus care a fost expulzat din Germania în urma uciderii cetățeanului georgian Zelimkhan Khangochvili.

Potrivit cotidianului Bild, activitatea diplomatică a fost doar o acoperire pentru „agentul GRU", de 43 de ani, Andrey Alexandrovich Komarov.

Rusul a călătorit la Berlin împreună cu soția sa în septembrie 2017, la trei luni după ce colegul său Yevgeny Sutsky venise in Germania, care a fost, de asemenea, expulzat.

Oficial, Komarov nu a avut legături strânse cu structurile militare ale Rusiei, dar surse anonime au precizat pentru Bild ca acesta a fost şcolit de două ori la Direcția Principală de Informații (GRU) din Moscova în 2015 și 2016.

Unele dintre detalii au fost furnizate de o amendă care a fost trimisă în 2015 către Komarov la adresa: 76B Khoroshevskoye Shosse, Moscova, o clădire care aparține serviciului de informații militare GRU. Spionii rușii implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, au fost, de asemenea, presupuși înregistrați la acea adresă, potrivit Uawire.org.

La 17 decembrie, Bild a spus că Yevgeny Sutsky, atașatul militar rus la ambasada din Berlin, a fost spion. Potrivit ziarului, domeniul său de activitate a inclus promovarea proiectului Nord Stream 2 prin recrutarea de oficiali germani.

Pe 4 decembrie, Germania a declarat doi diplomați ruși personae non gratae, deoarece nu au cooperat suficient pentru investigarea uciderii lui Khangoshvili.

Parchetul federal german, însărcinat cu dosare de spionaj și care s-a sesizat în această anchetă, a afirmat la momentul respectiv că uciderea în august 2019 a acestui cetățean georgian a fost comisă "fie în contul unor entități de stat ale Federației Rusie, fie în contul Republicii autonome cecene".

Georgianul de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani și identificat drept Zelimkhan Khangochvili, a fost împușcat în spate pe 23 august, în plină zi, într-un parc din capitala germană în ceea ce martorii au descris drept o "execuție".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel