Rusia și China au semnat o foaie de parcurs pentru o cooperare militară mai strânsă. Beijingul laudă modul în care rușii au „contracarat SUA”

Gheorghe Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniștrii Apărării ai Rusiei și Chinei, Serghei Șoigu, respectiv Wei Fenghe, au semnat, marți, o foaie de parcurs pentru legături militare mai strânse în perioada 2021 – 2025, arătând, totodată, înspre Statele Unite care și-au intensificat zborurile bombardierelor strategice în apropierea granițelor Rusiei și Chinei.

Acordul de cooperare militară dintre cele două mari puteri a fost semnat în regim online, miniștrii dându-și semnăturile în mod sincron pe documente, în timpul unui apel video.

În contextul evenimentului, cei doi oficiali „și-au exprimat interesul comun pentru intensificarea exercițiilor militare strategice și a patrulelor comune ruso-chineze”, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

„China și Rusia au fost parteneri strategici de mulți ani”, a declarat Șoigu. „Astăzi, în condiții de creștere a turbulențelor geopolitice și a potențialului tot mai mare de conflict în diferite părți ale lumii, dezvoltarea interacțiunii noastre este deosebit de relevantă.”

 

Rusia denunță misiunile bombardierelor americane de la granițele ei

 

Ministrul rus a subliniat numărul tot mai mare de zboruri ale bombardierelor strategice americane în apropierea granițelor ruse, precizând că au existat 30 de astfel de misiuni doar în ultima lună.

„Luna aceasta, în timpul exercițiului Global Thunder, desfășurat de forța strategică a SUA, 10 bombardiere strategice au exersat scenariul întrebuințării armelor nucleare împotriva Rusiei, simultan din direcțiile vest și est”, a declarat Șoigu, adăugând că s-au apropiat la limita celor 12 mile marine de granița cu Rusia.

Oficialul rus a remarcat, de asemenea, o creștere a numărului de zboruri cu bombardiere americane peste Marea Ohotsk, unde s-a exersat atingerea punctelor pentru lansarea rachetelor de croazieră, subliniind că acest fapt reprezintă o amenințare atât pentru Rusia, cât și pentru China.

„Într-un astfel de mediu, coordonarea ruso-chineză devine un factor de stabilizare în afacerile globale”, a declarat Șoigu.

 

China a lăudat Rusia pentru că a contracarat cu succes amenințările SUA

 

Wei a lăudat Rusia pentru că a contracarat cu succes, ceea ce el a descris drept presiunea și amenințările militare ale SUA.

Cei doi oficiali au salutat o serie de manevre comune care, au implicat avioane și nave militare.

Vineri, două bombardiere strategice rusești Tu-95MS și două bombardiere strategice chineze H-6K au zburat într-o patrulă comună deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est.

În octombrie, nave și avioane din cele două țări au desfășurat manevre comune în Marea Japoniei. Cu această ocazie un grup de zece nave militare aparţinând Chinei şi Rusiei au traversat, în premieră, îngusta strâmtoarea Tsugaru, care se află între cele două insule principale japoneze, Honshu și Hokkaido.

În august, Șoigu a vizitat China pentru a participa la un exercițiu militar comun, care a marcat prima dată când trupele ruse au participat la exerciții pe teritoriul chinez.

Chiar dacă Rusia și China au respins în trecut posibilitatea de a forma o alianță militară, președintele Putin a declarat anul trecut că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă. El a remarcat, de asemenea, că Rusia a pus la dispoziția Chinei tehnologii militare extrem de sensibile, care au contribuit la consolidarea semnificativă a capacității de apărare a Beijingului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel