Rusia: Schimb teritorial în Caucaz, acord neconstituțional

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Curtea Constituţională a Republicii Inguşetia, din Caucazul rus, a declarat marţi drept neconstituţional controversatul acord ce prevede un schimb de teritoriu cu Cecenia vecină, fapt ce a provocat proteste virulente din partea populaţiei inguşe, conform France Presse.

Acordul, încheiat la sfârşitul lunii septembrie între liderii celor două republici majoritar musulmane, este destinat să stabilească oficial frontiera dintre aceste două teritorii din cadrul Federaţiei Ruse.

Dar numeroşi locuitori ai Inguşetiei au denunţat decizia adoptată fără consultarea populaţiei şi au criticat acordul ca fiind nociv pentru dezvoltarea regiunii lor, întrucât atribuie porţiuni mari din teritoriul inguş Ceceniei lui Ramzan Kadârov.

Furioşi de acest schimb de teritoriu, mii de inguşi au protestat timp de mai multe zile la începutul lunii octombrie la Magas, capitala Inguşetiei, pentru a cere anularea acestui acord.

Sesizată de un grup de deputaţi din consiliul legislativ local, Curtea Constituţională a Inguşetiei a decis marţi să recunoască drept 'neconformă cu Constituţia Republicii Inguşetia' legea care a validat acordul privind frontiera cu Cecenia, potrivit unui comunicat al acestei înalte instanţe publicat pe site-ul său.

Acordul 'nu are niciun fel de consecinţă juridică pentru autorităţi, organizaţii şi cetăţenii republicii Inguşetia înainte de a fi aprobat în cadrul unui referendum', subliniază Curtea Constituţională.

În perioada URSS, Inguşetia şi Cecenia au făcut parte dintr-o singură entitate administrativă. Demarcarea dintre cele două republici nu a fost niciodată stabilită în mod oficial, dat fiind faptul că Cecenia s-a confruntat de la începutul anilor 1990 cu două conflicte sângeroase între adepţii independenţei republicii, apoi combatanţi islamişti, şi armata rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel