Rusia recunoaște că un Su-34 a „pierdut muniție” deasupra orașului rus Belgorod. Incidentul a provocat victime și un crater de 12 metri

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Un avion supersonic de vânătoare și bombardament de tip Su-34 „a pierdut muniție” deasupra orașului rusesc Belgorod, aflat la granița cu Ucraina.

Ministerul Apărării din Federația Rusă, citat de agenția Tass, a admis incidentul de ieri seară, după ce autoritățile locale au raportat o explozie uriașă.

Se pare că, potrivit rușilor, un Su-34 „a pierdut muniție” deasupra orașului. 

Avion se afla în mod cert în misiune de lovire a țintelor de pe teritoriul Ucrainei.

Cert e că, potrivit autorităților locale din Belgorod, explozia a creat un crater de 12 metri și a rănit două persoane. Din fericire raportul oficial nu vorbește de decese.

Ministerul rus al Apărării precizează că avionul Su-34 aparținea Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse și consideră incidentul provocat de o „cădere anormală a muniției”.

Rușii nu sunt la primul incident cu avioanele de generația 4 ++ Su-34. În octombrie anul trecut un Su-34 s-a prăbușit peste o clădire rezidenţială din oraşul rus Eisk. În urma incidentului blocul a luat foc.

Din păcate, în comparație cu incidentul de ieri, în Eisk s-au înregistrat 13 morți, dintre care 3 copii. Accidentul respectiv s-a produs în timpul unui zbor de antrenament, iar pilotul a reușit să se catapulteze.

 

Despre avioanele Su-34, considerate de ruși de generația 4 ++

 

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte. Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

În vara anului 2020, Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea, în perioada 2021-2022, a 20 de avioane de tip Su-34 în versiunea Su-34M.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel