Rusia nu renunță la ofensiva din Siria pentru a salva Europa de migranți

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Rusia nu va opri lupta împotriva terorismului în regiunea siriană Idlib pentru a rezolva criza migraţiei în Europa, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez, potrivit Reuters.

Moscova este dispusă să contribuie la rezolvarea problemei migraţiei în contextul războiului din Siria, dar nu pe seama încetării luptei împotriva terorismului la Idlib, nord-vestul Siriei, a insistat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţia de presă Interfax.

'Înţelegem pe deplin complexitatea problemei migranţilor pentru UE, avem un dialog privind migraţia între Federaţia Rusă şi Serviciul European de Acţiune Externă. Şi îl vom continua, ne vom strădui să contribuim la rezolvarea acestei probleme', a spus Lavrov la Helsinki. 'Dar nu putem ajuta la rezolvarea problemelor migraţiei prin oprirea luptei împotriva terorismului, lucru pe care îl cer unii politicieni europeni', a subliniat ministrul rus, potrivit căruia 'rezolvarea acestei probleme trece prin implementarea integrală a acordurilor încheiate în septembrie 2018 între preşedinţii Rusiei şi Turciei cu privire la zona tampon în provincia Idlib'.

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu îi va mai opri pe refugiaţii sirieni, care şi-au părăsit locuinţele la Idlib fugind din calea violenţelor, în încercarea de a ajunge pe uscat sau pe mare în Europa. Aproximativ un milion de persoane s-au deplasat din decembrie spre graniţa de sud a Turciei, provocând ceea ce ONU consideră că ar putea fi cea mai gravă criză umanitară în cei nouă ani de război în Siria. Potrivit AFP, zeci de mii de persoane au plecat spre Grecia de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat vineri deschiderea frontierelor ţării sale, readucând în memoria UE criza migratorie din 2015.

În semn de solidaritate cu Atena, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului, Charles Michel, şi liderul parlamentului european David Sassoli efectuează în cursul după-amiezii o vizită în Grecia, nu departe de frontiera turcă. În paralel, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, efectuează o vizită de două zile la Ankara pentru discuţii la 'nivel înalt' cu privire la situaţia din Siria.

Potrivit mai multor observatori, Turcia încearcă să exercite presiuni asupra UE pentru a obţine mai mult sprijin în Siria, unde aproape un milion de persoane strămutate sunt masate la graniţa sa, în timp ce Ankara este angajată în confruntări directe cu forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad în regiunea Idlib, ultimul bastion rebel şi jihadist în Siria.

Vezi și: Erdogan ameninţă UE cu 'milioane' de migranţi, cerând o încetare a focului în Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel