Rusia lucrează la noua ordine mondială: Putin merge în China săptămâna aceasta

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta China, Harta Rusia, foto:pexels
Harta China, Harta Rusia, foto:pexels

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit la Beijing, a anunţat luni Moscova, înaintea unei vizite aşteptate în China a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia celui de-al treilea forum al Noilor drumuri ale mătăsii, relatează media internațională.

Serghei Lavrov se afla în capitala Chinei cu o delegaţie rusă, unde s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, a informat presa de stat chineză CGTN, citată de Reuters.

Lavrov a adăugat că președintele rus Vladimir Putin, care urmează să viziteze Beijingul în această săptămână, va discuta toate aspectele cooperării bilaterale cu președintele chinez Xi Jinping, o vizită internațională rară a liderului rus.

În timpul vizitei din 17-18 octombrie la Beijing, Putin va participa la un forum care marchează 10 ani de Inițiativa Belt and Road, programul global de infrastructură al Chinei care a contribuit la creșterea influenței sale la nivel mondial. 

Vizita la Beijing ar marca a doua călătorie internațională a lui Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a liderului rus în martie pentru transferurile forțate de copii în Rusia din Ucraina. Putin a participat săptămâna trecută la un summit al națiunilor ex-sovietice din Kârgâzstan.

Washingtonul și Bruxelles-ul privesc cu îngrijorare relația dintre China și Rusia, Beijingul refuzând să condamne invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, chiar dacă și-a exprimat sprijinul pentru principiul integrității teritoriale. 

 

Relația China-Rusia

 

Rusia și-a crescut exporturile de energie către China, în timp ce se confruntă cu sancțiunile occidentale impuse ca răspuns la invazia Ucrainei. 

Pentru China, Rusia nu este doar o sursă majoră de petrol și gaze: cea mai mare putere nucleară din lume este și o sursă potențială bogată de tehnologie, deoarece Armata Populară de Eliberare (PLA) încearcă să își modernizeze forțele convenționale și nucleare până în 2035.

Elemente importante din tehnologia aeronautică rusă, inclusiv cele privind rachetele sau avioanele, dar chiar și tehnologia privind submarinele au fost furnizate în ultimele decenii Chinei, potrivit unei evaluări din 2022 a Departamentului de Apărare al SUA .

China și Rusia cooperează strâns în ceea ce privește centralele nucleare civile - dintre care unele ar putea fi folosite pentru a produce plutoniu de calitate militară, cum ar fi rectorii de reproducere rapidă de la Xiapu.

 

Initiativa Belt and Road 



Beijingul găzduieşte reprezentanţi din aproximativ 130 de ţări, inclusiv premierul ungar Viktor Orbán, de marţi până miercuri, pentru a 10-a aniversare a Noilor drumuri ale mătăsii, al căror nume oficial este Belt and Road Initiative.

Acesta este un ambiţios proiect lansat sub conducerea preşedintelui chinez Xi Jinping, venit la putere în 2012. El vizează să îmbunătăţească legăturile comerciale dintre Asia, Europa, Africa şi chiar dincolo de acestea prin construirea de porturi, căi ferate, aeroporturi sau parcuri industriale.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că vede inițiativa Chinei ”One Belt One Road” ca o dorință de a coopera pe arena globală.


De la vizita numărului unu chinez la Kremlin în martie şi în faţa izolării tot mai mari a Rusiei, Moscova şi Beijingul pledează pentru o întărire a cooperării lor economice şi militare în cadrul unei prietenii descrise oficial drept "fără limite".

Beijingul a refuzat să condamne războiul din Ucraina pentru a se poziţiona ca parte neutră, oferind în acelaşi timp Moscovei un sprijin diplomatic şi financiar esenţial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel