Rusia insistă pe tema garanţiilor de securitate: NATO să promită public că Ucraina nu devine stat membru

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Seful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară a declarat, citat de agenţia rusă de presă RIA, că Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale.

Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armelor, a mai anunţat că Rusia nu va lua parte la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) pentru a discuta despre exerciţiile militare ale Moscovei în Belarus.

Potrivit diplomatului rus, întâlnirea a fost cerută de statele baltice şi a fost programată pentru ora 14:00 GMT la Viena.

În acelaşi timp, reprezentantul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat miercuri că Rusia nu se aşteaptă la o escaladare a crizei privind Ucraina în următoarele săptămâni, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Marile puteri sunt angajate într-una din cele mai profunde crize în relaţiile Est-Vest din ultimele decenii, disputele fiind în jurul influenţei de după Războiul Rece şi alimentărilor cu energie, în contextul în care Rusia vrea să oprească Ucraina vecină să adere vreodată la NATO.

În urmă cu două zile, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în timpul unei vizite oficiale efectuate la Kiev că admiterea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda organizaţiei, în pofida a ceea ce sugerează Rusia în cererile ei privind garanţiile de securitate. Scholz a făcut această declaraţie după ce a venit de la Moscova unde a avut o vizită oficială cu Vladimir Putin.

Nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO, ''de aceea este oarecum straniu să observăm să guvernul rus face din ceva ce practic nu este pe agendă un subiect de probleme politice majore'', a declarat Scholz la Kiev la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Chiar dacă cancelarul german a făcut aceste declaraţii, mai mult sau mai puţin aşteptate de oficialii de la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că securitatea ţării sale ar fi garantată printr-o aderare la Alianţa Nord-Atlantică şi a cerut ''garanţii legale'' care să protejeze Ucraina în faţa ameninţării Rusiei.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel