Rusia închide zone mari din Marea Neagră și Marea Azov pentru exerciții. Ucraina acuză blocarea circulației navelor comerciale

Ionel Copcea |
Data publicării:

Autoritățile ruse au emis recent o notificare pentru avioane și nave (NOTAM) potrivit căreia, în perioada 13-19 februarie, Forțele Navale vor închide anumite zone de apă din Marea Neagră și Marea Azov, precum și spațiul aerian situat deasupra acestora, pentru desfășurarea unor exerciții militare de amploare, cu trageri de luptă.

Potrivit surselor de monitorizare a situației maritime și aeriene din regiune, aproape toate apele neutre adiacente granițelor maritime ale Ucrainei, de la Mariupol și până în Peninsula Crimeea și mai departe până la gurile Dunării, vor intra în zona în care vor fi executate manevre ale armatei ruse. Se precizează că în timpul exercițiilor vor fi executate trageri de artilerie și lansări de rachete de la bordul navelor de luptă.

Comandamentul Forțelor Navale ale Ucrainei a acuzat partea rusă că prin măsurile anunțate blochează circulația navelor comerciale în Marea Neagră și în Marea Azov. Potrivit reprezentanților ucraineni, “Rusia abuzează de dreptul internațional și o face pentru a-și rezolva propriile probleme geopolitice, în detrimentul altor subiecți de drept internațional”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat această situație, în timpul unei conferințe de presă, răspunzând la întrebările jurnaliștilor. Peskov a precizat că “toate mișcările și manevrele navelor militare rusești din Marea Neagră respectă dreptul internațional și nu blochează deplasarea navelor comerciale”.

Comentariul autorului: Din analiza hărții cu raioanele care vor fi închise pentru navigație rezultă faptul că accesul în Marea Azov va fi închis complet, în timp ce de la Odesa se va putea circula numai pe un culoar situat în proximitatea frontierei ucrainene, probabil numai prin apele teritoriale ale Ucrainei.

O situație aproape similară s-a produs și în primăvara anului 2021, când Rusia a  concentrat trupe în proximitatea froantierei cu Ucraina și a adus în sprijin în Marea Neagră și Marea Azov nave de luptă de la alte flote, la fel ca și în prezent.

La scurt timp după aceasta, în Marea Neagră a avut loc incidentul cu distrugătorul britanic HMS Defender, care a fost acuzat că a încălcat frontiera maritimă a Rusiei, în apropiere de Sevastopol.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel